Zbog nedavno potvrđenog slučaja ptičije gripe kod jednog uginulog divljeg labuda na rijeci Savi, gradsko područje u Bosanskoj Gradišci proglašeno je zaraženim.

Goran Mirjanić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj, naveo je da se zaraženo područje influence ptica smatra prostor u krugu od najmanje tri kilometra, a ugroženim se smatra područje u krugu od najmanje deset kilometara.

Omiljeno šetalište

– Uveli smo nekoliko mjera, a najznačajnije su obavezno zatvaranje i držanje sve živine, uzgojene pernate divljači i ptica u objektima za držanje životinja, zabrana lova pernate divljači, održavanja sajmova, izložbi i sportskih takmičenja te su pojačane mjere higijene i dezinfekcije – rekao je Mirjanić.

Veterinarska inspekcija je na terenu i nadzire provođenje mjera, a građani su veoma ozbiljno prihvatili novonastalu situaciju.

Tako je savski kej, inače omiljeno šetalište građana Bosanske Gradiške, na kome su hranili labudove, golubove i divlje patke, potpuno prazan.
Veliki broj

– Dosta je što imamo problema s koronom, još da nam se i ptičija gripa navali na pleća. Volim životinje, ali dok traju mjere, držat ću se podalje od njih, pogotovo od ptica – rekao je Enes Fišeković, mještanin naselja pored Save.

Zbog niskog vodostaja i isušivanja obližnjeg jezera Bardača, Sava je postala stanište velikog broja ptica, labudova, čaplji, divljih pataka, kormorana (gnjuraca) i drugih ptica piše Avaz.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…