Zbog nedavno potvrđenog slučaja ptičije gripe kod jednog uginulog divljeg labuda na rijeci Savi, gradsko područje u Bosanskoj Gradišci proglašeno je zaraženim.

Goran Mirjanić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj, naveo je da se zaraženo područje influence ptica smatra prostor u krugu od najmanje tri kilometra, a ugroženim se smatra područje u krugu od najmanje deset kilometara.

– Uveli smo nekoliko mjera, a najznačajnije su obavezno zatvaranje i držanje sve živine, uzgojene pernate divljači i ptica u objektima za držanje životinja, zabrana lova pernate divljači, održavanja sajmova, izložbi i sportskih takmičenja te su pojačane mjere higijene i dezinfekcije – rekao je Mirjanić.

Veterinarska inspekcija je na terenu i nadzire provođenje mjera, a građani su veoma ozbiljno prihvatili novonastalu situaciju.

Tako je savski kej, inače omiljeno šetalište građana Bosanske Gradiške, na kome su hranili labudove, golubove i divlje patke, potpuno prazan.

– Dosta je što imamo problema s koronom, još da nam se i ptičija gripa navali na pleća. Volim životinje, ali dok traju mjere, držat ću se podalje od njih, pogotovo od ptica – rekao je Enes Fišeković, mještanin naselja pored Save.

Zbog niskog vodostaja i isušivanja obližnjeg jezera Bardača, Sava je postala stanište velikog broja ptica, labudova, čaplji, divljih pataka, kormorana (gnjuraca) i drugih ptica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…