ZDRAVLJE

ORASI SU BOMBA ZA TIJELO: EVO KAKO UTIČU NA SRCE, MOZAK, KOŽUEvo zbog čega su orasi sve zdravi i koliko je dovoljan unos na dnevnom nivou!

Da li znate koliko jedna šaka oraha može da vam popravi dan, ali i zdravlje? Orasi predstavljaju najbolji izvor proteina, vlakana, magnezijuma i omega-3 masnih kiselina, kao i vitamina B6.

Utiču povoljno na brojne procese u organizmu, te na taj način, snižavaju holesterol, trigliceride, povoljno djeluju na zdravlje kože, ublažavaju upalne procese. Takođe, odličan je za one koji pate od visokog krvnog pritiska jer ga orasi snižavaju.

Ako se pitate koliko je oraha dnevno potrebno da zadovolji potrebe organizma, znajte da je oko 20 grama i više nego dovoljno. Istraživanja su dokazala da ljudi koji konzumiraju samo šaku oraha dnevno imaju manji rizik od koronarne bolesti srca, što može da smanji rizik od prerane smrti.

Orasi su posebno povoljni za starije osobe, jer usporavaju pad kognitivnih funkcija i poboljšavaju pamćenje. Poboljšavaju generalno plodnost kod muškaraca.

Znajte da samo svjež i sirov orah može da zadovolji sve gore navedene potrebe organizma.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top