Predsjednik DNS-a Nenad Nešić krajem prošle sedmice je poslao poziv za sastanak liderima SDS-a Mirku Šaroviću i PDP-a Branislavu Borenoviću povodom veoma zategnutih odnosa među opozicionarima nakon poraza na izbora u Prijedoru.

Šarović i Borenović su dobili rok do kada trebaju odgovoriti na poziv jer u protivnom, ako se ne pojave, kako saznaje Klix.ba, DNS će izaći iz opozicionog bloka i političko djelovanje nastaviti sam. Do danas, iz SDS-a i PDP-a nije stigao odgovor.

Nešić je nedavno dao nagovijestiti da je koalicija “na ledu” izjavivši da ukoliko neki u PDP-u i SDS-u ne žele saradnju sa Demokratskim narodnim savezom (DNS) to kažu glasno i jasno.

“Moramo pronaći novi način i novi model borbe zasnovan na jedinstvu. Vrlo je prosto, možemo se okupiti zajedno svi koji smo protiv vlasti i pobjediti je, a možemo kalkulisati i na stare načine pokušavati u više kolona i gdje osim SDS i PDP ne postoji niko. Vidim da je gospođa Trivić pobornik starog recepta i meni je to u redu. Neka zvanično to kažu, da neće saradnju sa DNS, i mi ćemo se za promjene boriti na način u koji vjerujemo”, rekao je.

Ono o čemu je Klix.ba pričao, o strujama unutar opozicije zbog nominovanja kandidata za izbore naredne godine, je potvrdio Nešić u saopćenju za javnost gdje kaže “da i pauci u kancelarijama SDS-a i PDP-a znaju da svi napadi na DNS su plod nemogućnosti sporazuma za kandidate za Opće izbore”.

“Mene u to ne uvlačite. Ja sam dao konkretan prijedlog. Realan prijedlog. Ja želim da budemo okupljeni i efikasni, za Republiku Srpsku a ne protiv nje. Na kraju, vi ste tekst pustili u javnost, a ja sam htio da o tome razgovaramo tako što se gledamo u oči jer istina je na mojoj strani”, kaže Nešić misleći na stavove Jelene Trivić (PDP) o ulozi DNS-a u koaliciji.

U spor koji odranije postoji između Nebojše Vukanovića i Nenada Nešića, sada se uključila i Jelena Trivić. Ono što je ključ opstanka opozicije je potreba za što bržim prevazilaženjem ličnih interesa i sujeta jer i nakon osam mjeseci od prvog sastanka opozicionog bloka koji je održan na Jahorini – nema dogovora o zajedničkim kandidatima za člana Predsjedništva BiH i predsjednika entiteta RS.

I dok se opozicionari međusobono “peckaju”, SNSD zadovoljno trlja ruke i pokušava pridobiti još veće povjerenje građana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…