Burna sjednica Narodne skupštine RS o odlukama Predsjedništva BiH na koje je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, stavio veto, završena je neusvajanjem Dodikovog zahtjeva za veto.

Naime, za Dodikovu odluku glasalo je 54 poslanika, dok su dva bila protiv, što znači da nema dvotrećinske većine za ulaganje veta.

Ključnim se pokazao odlazak Maksima Skoke i Gorana Selaka, poslanika SPS-a, i činjenica da su dva poslanika poslaničke grupe Zajedno za BiH, koja je bila prisutna, glasala protiv, odnosno potvrdila je odluke druga dva člana Predsjedništva BiH.

U međuvremenu Duško Ivić, šef Poslaničkog kluba DNS-a, otklonio je spekulacije da će i ta stranka napustiti zasjedanje i  najavio da će glasati u skladu sa skupštinskom većinom, što se kasnije pokazalo tačnim, pišu Nezavisne.

U svojoj diskusiji Ivić je istakao da je vitalni nacionalni interes suviše važan za srpski narod u BiH da bi ga se lako odrekli.

Sjednica je započela u mirnom tonu Dodikovim obraćanjem, u kojem je narodne poslanike pozvao na srpsko jedinstvo i da ulože vitalni nacionalni interes na one odluke koje predstavnici Republike Srpske smatraju štetnim po RS, a da puste odluke koje su u interesu RS, poput otvaranja kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci i davanja agremana za ambasadore Dominikanske Republike, Bjelorusije i Azerbejdžana.

“Neću se ljutiti ako ovaj parlament potvrdi odluku druga dva člana Predsjedništva o otvaranju kancelarije ruske ambasade u Banjaluci jer sam od početka učestvovao u pregovorima oko toga”, rekao je Dodik i pojasnio da je glasao protiv ove odluke iz principijelnih razloga, odnosno zato da ispoštuje zaključke NS RS o neučestvovanju u donošenju odluka zbog nametanja odredaba o genocidu od strane bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka.

Dodik je od poslanika zatražio da podrže njegov veto po više tačaka, poput onih koje se odnose na potpisivanje sporazuma između BiH i Turske o bezbjednosnoj saradnji, te sporazuma s Austrijom o rješavanju pitanja migracija.

Takođe, rekao je da bi NS RS trebalo da podrži njegov veto po pitanju sporazuma o graničnim prelazima s Hrvatskom, te o sporazumu o digitalizaciji arhivske građe bivše Jugoslavije.

Da bi odluke bile prihvaćene potrebna je bila dvotrećinska većina, što znači da je barem dio predstavnika opozicije trebalo da da svoj glas, s obzirom na to da je potrebno 56 poslanika.

Iako je Dodik pozvao na jedinstvo, sjednica je ubrzo nakon početka eskalirala obostranim uvredama, a kulminirala je nakon što je Dodik pročitao iskaz Slavka Vučurevića, bivšeg potpredsjednika PDP-a, o navodnom kriminalu i korupciji u toj stranci.

Tokom Dodikovog izlaganja u pressali NS RS poslanici SDS-a su najavili da će zbog Dodikovih uvreda napustiti zasjedanje, a ubrzo potom je i Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, pozvao svoje poslanike da učine isto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…