Cijena goriva i plina u bh. entitetu RS će najvjerovatnije od sljedeće sedmice ponovo rasti od četiri do šest feninga po litri, kazao je Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS.

Kako kaže, nafta brent je i dalje na visokom nivou, i nema značajnih promjena, tako da nema ni većeg uticaja na naše tržište.

“Ako dođe do svakodnevnog rasta ulaznih cijena prema distributerima, u tom slučaju iduće sedmice možemo očekivati rast od četiri do šest feninga za benzine, dizele i tečni naftni plin (TNG)”, kazao je Trišić.

Ističe da je situacija sa zalihama redovna, odnosno ima dovoljno zaliha i nema problema sa snabdijevanjem, što je osnovni preduslov za stabilno tržište naftnih derivata prema kupcima.

“Ipak je ovo veoma značajan energent, i kao takav najbitnije je da je dostupan, kako za potrošače, tako i za privredu”, kazao je Trišić.

Kako je rekao, u toku ove sedmice na benzinskim pumpama u RS nije bilo promjena cijena benzina i dizela, a eventuelno su neki od distributera imali manje korekcije kod TNG-a, u prosjeku za dva do četiri feninga.

S druge stane, na benzinskim pumpama kažu da je došlo do porasta cijena goriva u prosjeku za četiri do pet feninga po litri.

Na jednoj benzinskoj pumpi u Banjoj Luci kažu da benzin trenutno košta 2,39 KM, dok je cijena dizela 2,37 KM, a plina 1,53 KM po litri. Sa jedne benzinske pumpe u Bijeljini kazali su da su prethodnih dana cijene bile veće za tri feninga, te da sada iznose od 2,29 za dizel do 2,35 KM za benzin, dok je cijena plina 1,45 KM po litri.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, ističe da dok cijene goriva rastu, prevoznici nisu dizali svoje cijene.

“Cijene goriva svake nedjelje idu gore, tako da sljedeće sedmice možemo očekivati da gorivo dostigne cijenu od 2,50 KM po litri”, kazao je Grbić, koji ističe da država nema razumijevanja ni volje da se pomogne privredi i građanima.

“Državi odgovara da je cijena goriva veća jer je veće ubiranje PDV-a i veći je budžet u državnim institucijama. Mi smo apelovali, tražili od nadležnih institucija da razgovoramo za dobrobit ove privredne grane koja je jako bitna. Insistirali smo da se institucije RS, koje uzimaju 1,10 KM od jednog litra goriva, odreknu dijela ili akciza ili dodatnih nameta koje mi imamo, a na dobrobit prevoznika”, rekao je Grbić.

Da su nove cijene goriva veliki udar na potrošače, ali i da je nereagovanje nadležnih zabrinjavajuće rekla je ranije za Nezavisne novine Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…