Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je na Balkanskom integracijskom forumu u Pordgorici koja se održava daas da se ne kaje što je stao na stranu evropskih vrijednosti nasuprot nacionalističkim. Drugi član Šefik Džaferović poručuje “neće biti promjena granica”.

“Stanje nekog konflikta i iščekivanja konflikta u BiH može se prevazići poštovanjem načela na kojima funkcionišu demokratske zemlje i EU”, kazao je Komšić.

Zatim je govorio o Izbornom zakonu i ulozi međunarodne zajednice u tim reformama.

“Nisam siguran da će na ovaj način doći do izmjena. Doći će do novog političkog konflikta. Greška je postavljanje uvjeta pred nas kad ni sami ne znaju šta bi sada bio napredak. Međunarodna zajednica odstupa od svojih osnovnih, javnih politika koje zastupa na svakom koraku. To su prvenstveno presude Evropskog suda za ljudska prava. Presuda Zornić je najočitiji primjer koliko smo diksriminatorni prema našim građanima. Najčešće me nastoje zaobići u tim pregovorima, jer valjda kvarim tu idiličnu sliku. Uopšte ne razgovaramo na vrijednosnom nivou, i kako će zemlja napredovati ka standardima EU, a svi tvrde da je to cilj i zbog toga smatram da će to biti razlog neuspjeha razgovora o reformi izbornog zakona”, istakao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da je geostrateška i geopolitička konfiguracija Zapadnog Balkana završena i da neće biti promjena granica, bez obzira na ideje koje postoje.

Smatra da EU nije angažovana koliko treba u regionu i da bi i SAD trebalo više da se angažuju.

On je odnos međunarodne zajednice prema BiH ocijenio kao nekorektan, jer je taj odnos drugačiji nego bilo gdje u svijetu i “institucionalizovan” zbog Dejtonskog sporazuma.

Planirano je da, pored članova Predsjedništva BiH, na panelu govore i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, specijalni predstavnik EU-a za dijalog Beograd – Priština i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, premijer Albanije Edi Rama, te premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…