ZDRAVLJE

OPASAN TREND: ZDRAVI KUPUJU LIJEK ZA DIJABETES DA BI SMRŠALI, NUSPOJAVE SU OZBILJNEPo društvenim mrežama šire se apeli dijabetičara koji već duže vrijeme nisu u mogućnosti da pronađu lijek u apotekama.

Razlog nestašice ovog lijeka je prilično bizaran. Čitava pomama desila se zbog neželjenog dejstva koje mnogi priželjkuju mršavljenja.

Naime, taj lijek sadrži aktivnu supstancu semaglutid, koja pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi, samo kada je ona isuviše visoka. Međutim, ovaj lijek ima jedno često neželjeno dejstvo – smanjenje apetita, koje za posljedicu ima mršavljenje.

To je, kako se navodi, samo jedan od brojnih tvitova koji se ovih dana mogu pročitati po mrežama. Ovaj opasan trend nažalost nije nikakva novina, a u svijetu je već duže vrijeme aktuelan i priklonile su mu se i slavne ličnosti.

Nekoliko ljekara čiji su pacijenti slavni glumci, pjevači i druge poznate zvijezde je progovorilo o tome kako je sve veća potražnja za lijekom, koji je namijenjen ljudima s dijabetesom tipa 2, a kao nuspojavu ima upravo gubitak kilograma.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da ovakav gubitak kilograma ne dolazi bez rizika. Iako su ti lijekovi vrlo efektni te pomoću njih možemo izgubiti i do 15 odsto fizičke mase, njihov učinak nije dugoročan.

Osim toga, alarmantan je podatak kako je korišćenje ovakvih lijekova u svrhu mršavljenja zdravih osoba dovelo do nestašice lijeka u određenim područjima što znači da osobe kojima je zaista potreban ne mogu da dođu do svoje doze.

Na službenim stranicama tako stoji i lista upozorenja pa se među nuspojavama mogu naći povećan rizik pojave tumora na štitnoj žlijezdi, upala pankreasa, poremećaj vida, oštećenje bubrega i upala žuči. Ljekari takođe upozoravaju da lijek ne bi smjele da koriste osobe koje su imale ili u porodici imaju medularni tiroidni karcinom ili multiplu endokrinu neoplaziju tip 2.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top