ZDRAVLJE

OPASAN TREND PROŠIRIO SE DRUŠTVENIM MREŽAMA: LJEKARI UPOZORAVAJU DA MOŽE BITI SMRTONOSNONa društvenoj platformi TikTok, pojavljuju se kontroverzni savjeti o njezi kože i zdravlju koje dijele pojedinci.

Posebno su zapaženi videozapisi koji tvrde da su sjemenke marelice nevjerovatno djelotvoran lijek za akne. No, jedan još ekstremniji video ide korak dalje tvrdeći da sjemenke s otrovnom hemikalijom predstavljaju tajno rješenje za besprijekornu kožu. To je novi trend.

Unatoč privlačnosti ovih tvrdnji, stručnjaci upozoravaju na ozbiljne rizike ovakvih pristupa. Sjemenke marelice, poput nekih drugih orašastih plodova, sadrže amigdalin koji se u tijelu pretvara u cijanid – izuzetno opasnu supstancu. Prekomjerno konzumiranje cijanida može dovesti do ozbiljnog trovanja, pa čak i smrti.

Dr. Neel Patel ističe da hrana s niskim dozama cijanida, poput sitno sjeckanih sjemenki iz jabuka, obično nije veliki problem. Međutim, konzumiranje većeg broja košpica marelice može značajno premašiti sigurne granice, što postaje ozbiljna prijetnja zdravlju.

Evropska agencija za sigurnost hrane također naglašava opasnost od trovanja cijanidom putem košpica marelice te preporučuje oprez prilikom konzumacije. Stručnjaci upozoravaju da trendovi poput ovih nisu samo štetni, već mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Važno je razumjeti da sjemenke marelice nisu čarobni lijek za akne, kao što tvrde neki videi na TikToku. Dermatolozi preporučuju korištenje provjerenih proizvoda s aktivnim sastojcima poput benzoil-peroksida i salicilne kiseline kako bi se učinkovito brinuli o koži sklonoj aknama. Njega kože trebala bi se temeljiti na stručnim savjetima kako bismo izbjegli rizike i osigurali optimalno zdravlje kože.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top