ZDRAVLJE

Opasan trend: Kupuju tablete za dijabetes kako bi smršali, a dijabetičari ne mogu doći do lijekaPo društvenim mrežama šire se apeli dijabetičara koji već duže vrijeme nisu u mogućnosti da pronađu lijek u apotekama. Razlog nestašice ovog lijeka je prilično bizaran.

Čitava pomama desila se zbog neželjenog dejstva koje mnogi priželjkuju – mršavljenja.

Naime, taj lijek sadrži aktivnu supstancu semaglutid, koja pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi, samo kada je ona isuviše visoka. Međutim, ovaj lijek ima jedno često neželjeno dejstvo – smanjenje apetita, koje za posljedicu ima mršavljenje.

“Zbog te svinjarije moj ćale mora sedmicama ozbiljno da planira i nerijetko podmićuje apoteke u kojima sazna da prodaju taj lijek koji mu je kao dijabetičaru prepisan – napisao je jedan korisnika Twittera.

To je, kako se navodi, samo jedan od brojnih tvitova koji se ovih dana mogu pročitati po mrežama. Ovaj opasan trend nažalost nije nikakva novina, a u svijetu je već duže vrijeme aktuelan i priklonile su mu se i slavne ličnosti.

Nekoliko ljekara čiji su pacijenti slavni glumci, pjevači i druge poznate zvijezde je progovorilo o tome kako je sve veća potražnja za lijekom, koji je namijenjen ljudima s dijabetesom tipa 2, a kao nuspojavu ima upravo gubitak kilograma.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da ovakav gubitak kilograma ne dolazi bez rizika. Iako su ti lijekovi vrlo efektni te pomoću njih možemo izgubiti i do 15 odsto fizičke mase, njihov učinak nije dugoročan.

Osim toga, alarmantan je podatak kako je korišćenje ovakvih lijekova u svrhu mršavljenja zdravih osoba dovelo do nestašice lijeka u određenim područjima što znači da osobe kojima je zaista potreban ne mogu da dođu do svoje doze.

Na službenim stranicama tako stoji i lista upozorenja pa se među nuspojavama mogu naći povećan rizik pojave tumora na štitnoj žlijezdi, upala pankreasa, poremećaj vida, oštećenje bubrega i upala žuči. Ljekari također upozoravaju da lijek ne bi smjele da koriste osobe koje su imale ili u porodici imaju medularni tiroidni karcinom ili multiplu endokrinu neoplaziju tip 2, prenose mediji.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top