Opadanje kose jedan je od najčešćih problema vlasišta. Može nastati, kaže dr. Emina Nuković, specijalista dermatovenerologije, zbog sezonskih promjena, stresa, nedostatka željeza, hormonalnih poremećaja, a dugotrajni gubitak kose može biti znak ozbiljne bolesti.

– Život svake dlake je grubo podijeljen u tri faze, a to su rast, mirovanje i opadanje. Faza rasta je najduža faza. U ovoj fazi kosa raste u prosjeku jedan centimetar mjesečno. Nakon završetka ove faze, kosa ulazi u fazu mirovanja, koja traje nekoliko sedmica. Nakon ove faze, koja u prosjeku traje 2-3 sedmice, ulazi u fazu opadanja. Kosa koja uđe u fazu opadanja gubi vezu s folikulom dlake i ispada u roku od dva do četiri mjeseca – kaže dr. Nuković.

Ovaj period, dodaje, može se skratiti češljanjem i pranjem kose, ali se ne može produžiti.

Na kraju ovog perioda, čak i ako se ništa ne uradi na kosi, kosa će sama otpasti. Nova kosa nastaje iz folikula dlake kako bi zamijenila opalu kosu.

– Ovaj ciklus odvija se tokom cijelog života. U svakom trenutku 85-90 posto kose je u fazi rasta, 1-2 posto je u fazi mirovanja, a 10-15 posto u fazi opadanja. Na ljudskoj glavi ima otprilike od 100.000 do 150.000 dlaka, a dnevno opadne blizu 100 dlaka. Ako opada više od ovog broja, odnosno ako dobijemo 3-5 pramenova kose kada ručno povučemo opranu i osušenu kosu, treba ozbiljno shvatiti ovu situaciju – navodi dr. Nuković.

Uzroci gubitka kose su raznoliki, a među njima su genetski faktori, kožne bolesti, pothranjenost, nedostatak vitamina i minerala, hormonalni poremećaji, sistemske bolesti koje narušavaju opće zdravlje organizma, lijekovi (posebno oni koji se koriste za liječenje raka), gubitak kose nakon porođaja, kozmetičke aplikacije te stres i depresija.

– Najvažnije je utvrditi uzrok i shodno tome primijeniti odgovarajući tretman.

Ne postoji jedinstven uzrok gubitka kose, a samim tim ne postoji ni jedinstvena metoda za liječenje – ističe dr. Nuković.

Dermatolozi propisuju lijekove koje je odobrila FDA kako bi se postigao učinak u vidu povećanja broja dlaka, zadebljanja istanjene kose i sprečavanja daljnjeg opadanja kose. Lijekovi mogu biti korisni u područjima gdje je kosa prorijeđena i oslabljena.

Liječenje lijekovima nema ili ima vrlo mali učinak na potpuni gubitak kose u prednjem i gornjem dijelu glave, gdje ćelije folikula dlake umiru i ne mogu proizvesti novu kosu.

PRP metoda predstavlja trofazni medicinski tretman u kome se krv pacijenta vadi, obrađuje, a zatim se na problematična mjesta ubrizgava plazma obogaćena trombocitima. Ova metoda omogućava rast nove kose ako su folikuli dlake živi, smanjuje gubitak kose i pomaže u zgušnjavanju i jačanju folikula dlake.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…