ZDRAVLJE

Ono ste što jedete i pijete: Ove namirnice ubrzavaju starenje i stvaraju boreOno što jedete i pijete uvelike utječe na vašu kožu – u pozitivnom ili negativnom smislu.

Bore, suhoća, neelastičnost i mrlje prirodna su posljedica starenja, a njega kože “iznutra” može pomoći u usporavanju biološkog sata, piše B92

Velike količine šećera mogu potaknuti nepoželjan hemijski proces u tijelu.

Kada pojedete više šećera nego što vaše stanice mogu obraditi, višak se veže za proteine ​​u procesu koji se naziva glikozilacija. Proizvodi glikozilacije mogu dovesti do oštećenja kolagena – proteina koji vašoj koži daje mladenački izgled.

Velike količine slatkiša negativno utječu na zube i osmijeh jer se šećer lijepi za zube i privlači bakterije te uzrokuje karijes.

Ako pazite na količinu soli u pripremi hrane, to ne jamči da je vaš unos soli automatski nizak. Obratite pozornost na hranu koja je slanija nego što mislite, ili slanija nego što možete okusiti.

Američki centar za kontrolu bolesti izdvojio je nekoliko namirnica i nazvao ih “zalihama soli”.

Peciva mogu sadržavati do 230 mg kuhinjske soli.

Jedna kriška pizze sadrži do 760 mg, a tanjur juhe s rezancima do 940 mg soli.

Mesni proizvodi, uključujući nareske i pileće medaljone, također su puni soli.

Sendviči s narescima, sirom i umacima prave su slane bombe i sadrže čak 1500 mg soli!

Hrana bogata solju uzrokuje zadržavanje tekućine u tijelu i nadutost.

Najčešće stimulativno piće šteti vašoj koži i zubima zbog visoke razine kiselosti. Kisela pića mogu stvoriti mikroskopske pore na površini cakline i dovesti do njezine erozije.

Poželjno je popiti čašu vode uz kafu ili nakon nje jer voda ima neutralan pH pa ispire kiselinu. Žvakaća guma također može smanjiti eroziju cakline i bojenje zuba stimulirajući proizvodnju sline koja revitalizira zube i pomaže u zaštiti cakline.

Klonite se alkohola jer šteti vašem cjelokupnom zdravlju. Posebno je štetan za jetru, a neizravno uništava i kožu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top