Novog omikron soja koronavirusa još nema u Bosni i Hercegovini, barem prema posljednjim istraživanjima.

– U Federaciji BiH još nismo detektirali omikron varijantni soj koronavirusa, bar u uzorcima koje smo kroz Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC projekat) sekvencionirali. To, naravno, ne znači da on već nije unesen u FBiH i BiH, ali zvanično još nije utvrđen u uzorcima koje smo obradili, kazao je u izjavi za Oslobođenje prof. dr. Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

S druge strane, na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja vakcinacija se odvija svakodnevno, mnogi građani dolaze i po treću dozu vakcine. Mada se za vakcinaciju nije potrebno najavljivati, ima slučajeva da osoba koja dođe dobiti treću dozu, bude zapisana za sljedeći dan, jer pakovanje određene vrste vakcina nije načeto.

Pojašnjavajući takve slučajeve, Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS-a, podsjeća da se vakcine Pfizer i Moderna čuvaju u posebnim uslovima hladnog lanca skladištenja.

– Za razliku od ostalih vakcina, Pfizer i Moderna vakcine se planski doziraju. U konkretnim slučajevima tada nije bilo Pfizera, ali u dogovoru na vakcinalnom punktu može se, ukoliko je nema, najaviti za, primjera radi, Pfizer vakcinu za sutra, kazao je Šarkić.

Epidemiologinja dr. Emina Kurtagić-Pepić iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a objašnjava za Oslobođenje da su vakcine na dispoziciji.

Iz Ambasade Francuske u BiH kažu da će nam ta zemlja donirati 117.000 doza vakcina Pfizer/BioNTech, a isporuka slijedi u petak, 24. decembra

– Bar posljednji put, prije sedam dana kada sam radila masovnu vakcinaciju, bili su na dispoziciji Sinopharm, Pfizer i Moderna. Postoje višedozne vakcine, one se čuvaju na hladnom, Sinopharm je jednodozna i kada se otvori, utroši se, dok je Pfizer šestodozna, mora da se rastvori, ima procedura pripreme. Desi se da ih možda nekad nestane, konkretno u toj situaciji, ali znam da Pfizera ima dovoljno i prema količini koja nam je došla, mislim da će vrlo brzo preuzeti primat u odnosu na najdavanije vakcine, pojasnila je dr. Kurtagić-Pepić.

Naglašava da booster doza podrazumijeva davanje bilo koje vakcine u odnosu na prve dvije.

– Ali je preporuka da uzmete vakcinu koja je drugačijeg mehanizma djelovanja i da promijenite, ako je to moguće. Sve to opet zavisi i od trenutno dostupnih vakcina na vakcinalnom punktu, kazala je dr. Kurtagić-Pepić.

Prema posljednjim, jučerašnjim, izvještajima, u našoj zemlji je prijavljeno 27 smrtnih slučajeva od posljedica Covid-19 infekcije te 240 novozaraženih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…