U Hrvatsku je stigao omikron, novi soj koronavirusa koji se iz Južne Afrike širi po svijetu. Omikron sojem koronavirusa zaražena su dva strana državljanina koji su boravili u Hrvatskoj gdje su bili na poslovnom sastanku, pokazali su rezultati sekvenciranja koje je trajalo 72 sata, piše 24sata.hr.

Potvrdili su to direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, epidemiolog Bernard Kaić i voditeljica Službe za mikrobiologiju Ljiljana Žmak na današnjoj konferenciji nakon što su otkrivene sumnje da se u Hrvatskoj pojavio novi soj.

– Ne možemo sa sigurnošću potvrditi koji je izvor oboljenja jer nisu putovali izvan Hrvatske, ali moguće je da su se zarazili na jednom poslovnom skupu na kojemu su bili skupa. Sudionici tog poslovnog skupa su isto kontakti i moraju u karantenu, a postoji mogućnost i da je netko od njih bio izvor. Svi su pozvani na testiranje i danas ih je 13 već bilo. Na skupu je bilo i stranaca – rečeno je da današnjoj press-konferenciji.

Rečeno je i da su simptomi visoka temperatura i osjećaj “kao da vas je voz zgazio… ili autobus”.

Novi soj prvi je put otkriven 25. novembra u Južnoj Africi i do sada se proširio u više od 38 zemalja. Omikron ili B.1.1.529. mutirani je soj koronavirusa s više od 50 genetskih mutacija, od kojih je preko 30 mutacija spike proteina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…