Čak 40 posto zaraženih koronavirusom nije imalo simptome, pokazalo je veliko istraživanje provedeno na 30 miliona ljudi.

Ranije se smatralo da je asimptomatska petina zaraženih, što je otežavalo zadržavanje širenja virusa.

Istraživanje je provedeno u više zemalja svijeta u vrijeme širenja izvornih varijanti koronavirusa, pa trenutno nema detaljnijih informacija o tome kakav je postotak u vrijeme širenja sojeva delta i omicron.

Asimptomatski slučajevi najčešće su zabilježeni među trudnicama, njih više od 54 posto nije pokazivalo nikakve znakove zaraze.

Naučnici nisu spekulirali što bi bio uzrok tome, no napominju da će se buduće majke možda testirati češće od ostalih osoba.

Trudnice “tihi prijenosnici”

Trudnice su nazvali tihim prijenosnicima.

U istraživanju se navodi da je virus kod trudnica moguće utvrditi samo opsežnim testiranjem i praćenjem bliskih kontakata.

Osim među trudnicama (54,1 posto), veći postotak asimptomatskih infekcija zabilježen je među zaposlenicima koji rade s putnicima u avionima ili na kruzerima (52,9 posto) te štićenicima i zaposlenicima u domovima za starije i nemoćne (47,5 posto), piše DailyMail.

To su ujedno i zanimanja koja su rutinski češće testirana.

S obzirom na to da su zemlje povećale opseg testiranja, novi podaci će tek pokazati ima li i u drugim grupama zaposlenih ljudi više asimptomatskih slučajeva.

Manje takvih slučajeva je zabilježeno među zdravstvenim radnicima, posebno zaposlenima u bolnicama, gdje ih je bilo 30 posto te bliskim kontaktima zaraženih osoba – 26,9 posto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…