“Upoznao sam tužitelja Hukeljića s tim da su upravo Solakovi iskazi o zaštitnoj opremi u potpunosti odbačeni pred Općinskim sudom u Mostaru i Kantonalnim sudom HNK u predmetu u kojem sam ja tužio FUCZ jer nisam kao deminer bio adekvatno zaštićen pravom opremom, kada je Solak 2014. godine nakon poplava poslao mene i ostale deminere da vršimo čišćenje terena od uginulih životinja”

Adis Sarić, bivši deminer u Federalnoj upravi Civilne zaštite ogorčen je izjavama koje Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ-a, kao i pojedini svjedoci na suđenju u predmetu u vezi sumnjive nabavke 100 respiratora ACM812A daju pred Sudom BiH o navodnoj spremnosti Uprave pri nabavci medicinske i zaštitne opreme i ranijih godina, prije pandemije korona virusa.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Primjerice na jučerašnjem ročištu u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, Solak je Sudskom vijeću u ovom predmetu čak pokazivao set “zaštitne opreme” u kojem su bili maska i još neki predmeti, a koje je FUCZ imao u svom skladištu i prije pandemije.

OPREMA ZA AUTOLAKIRERE

Na ovaj način Solak, ali i njegova pomoćnica Sanita Alagić koja je jedna od svjedokinja u predmetu “Respiratori”, pokušavaju ubijediti Sudsko vijeće kako je FUCZ uspješno nabavljala medicinsku i zaštitnu opremu i prije ove pandemije.

Međutim, Adis Sarić se na najgori mogući način uvjerio kakvu je zaštitnu opremu ranijih godina nabavljao FUCZ. Naime, Solak je Sarića nakon poplava u maju 2014. godine, zajedno s ostalim deminerima poslao u akciju čišćenja terena od animalnog otpada, iako Sarić nije bio obučen za to, niti je imao odgovarajuću zaštitnu opremu. Nekoliko mjeseci kasnije dijagnosticiran mu je apsces mozga.

Sarić je danas invalid, zbog svega je tužio FUCZ, dobio pravosnažnu presudu u aprilu ove godine da mu Uprava mora isplatiti oko 55 hiljada maraka po osnovu nematerijalne štete, no do danas mu odšteta nije isplaćena, jer kaže nadležni iz Kantonalnog suda u Mostaru mjesecima ne potpisuju i ne šalju dokumentaciju o izvršenju u Sarajevo.

Stoga je Sarić još ogorčeniji istupima Solaka pred Sudom BiH, pa je odlučio uputiti i pismo Tužilaštvu BiH, odnosno jednom od postupajućih tužitelja u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, Mirzi Hukeljiću, kako bi ga upoznao s tim “koliko je Solak sposoban za nabavku “zaštitne opreme”.

– Upoznao sam tužitelja Hukeljića s tim da su upravo Solakovi iskazi o zaštitnoj opremi u potpunosti odbačeni pred Općinskim sudom u Mostaru i Kantonalnom sudu Hercegovačko-neretvanskog kantona u predmetu u kojem sam ja tužio FUCZ i dobio pravomoćne presude jer nisam kao deminer bio adekvatno zaštićen pravom opremom, kada je Solak 2014. godine nakon poplava poslao mene i ostale deminere, iako je to protivno zakonu i premda nismo bili prošli obuku, da vršimo čišćenje terena od uginulih životinja.

Ja sam se zbog neadekvatne opreme zarazio i dobio apsces mozga, a sve Solakovom krivicom, a on se danas hvali kako je pokazao sposobnost da nabavlja opremu, što nije tačno i o čemu svjedoči moj slučaj, jer kako se kasnije ispostavilo mi nismo bili zaštićeni pravom opremom već kombinezonima i maskama, ali za autolakirere ili nešto slično – priča ogorčeno Sarić za Fokus.

O slučaju Adisa Sarića ranije je detaljno pisao “Žurnal” koji je o ovom snimio 2019. godine i film “Nedodirljivi”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…