Kineska teniska zvijezda Peng Shuai rekla je da je sigurna i dobro u videopozivu u nedjelju (21. novembar), naveo je Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

U saopćenju MOO-a navodi da je predsjednik organizacije Thomas Bach razgovarao s Peng 30 minuta.

“Ona je dobro, što je naša glavna briga”, navodi se u saopćenju.

Peng Shuai (35) nestala je iz očiju javnosti skoro tri sedmice nakon što je iznijela optužbe za seksualno zlostavljanje visokog kineskog ministra, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Njeno odsustvo izazvalo je široku zabrinutost, a međunarodne sportske zvijezde i vlade pozvale su Kinu da pruži dokaz da je sigurna.

“Na početku 30-minutnog razgovora, Peng Shuai je zahvalila MOO-u na brizi o njenoj dobrobiti”, navodi se u saopćenju organizacije.

“Objasnila je da je sigurna i dobro, da živi u svom domu u Pekingu, ali da bi voljela da se njena privatnost poštuje u ovom trenutku”, dodaje se.

“Ona trenutno više voli provoditi vrijeme s prijateljima i porodicom”, navodi se. “Ipak, ona će nastaviti da se bavi tenisom.”

Saopćenje MOO-a je također uključivalo sliku videopoziva koji se odvijao, na kojoj je viđena Peng kako se smiješi u kameru.

Peng Shuai je na društvenoj mreži Weibo 2. novembra navela da ju je nekadašnji premijer Kine Zhang Gaoli (Džan Gaoli) prisiljavao na seks usprkos ponovljenim protivljenjima poslije jednog teniskog meča prije tri godine. Ona je rekla da je Zhangova supruga tada “stražarila ispred vrata”.

Peng je navela da je s nekadašnjim utjecajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos prije sedam godina i da je “nakon toga imala osjećanja prema njemu”. Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su oko pola sata nakon objavljivanja. Naknadne objave, komentari i ključne riječi kao “tenis” blokirane su s kineskog interneta, kao i sve vijesti u vezi s Peng.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Oboren rekord u Engleskoj nakon 44 penala, vlasnik kluba išao po hranu i stigao na kraj

Engleski niželigaši Old Wulfrunians i Lane Head oborili su državni rekord nakon…

Holandski motociklist na čudesan način izbjegao pad s motora pri velikoj brzini

Holandski motociklist Bo Bendsneyder (22) na čudesan način izbjegao je pad s…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…