Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović dan nakon što je u Beogradu privedena nakon što je bacila nekoliko jaja na mural ratnog zločinca Ratka Mladića, kazala je za N1 da je to bio simboličan čin i da je to bilo najmanje što je mogla da uradi. Takođe, istakla je i da je njen stav trajan onoliko koliko traje Srebrenica.

Na protestima protiv murala sa Aidom Ćorović je bila i mlada umjetnica Jelena Aćimović. Za N1 je Ćorović ispričala šta se sve desilo i kako je došlo do incidenta.

“Nas dvije smo odšetale da vidimo šta se dešava, jer je bilo zakazano to okupljanje. Ponadala sam se da će doći određeni broj aktivista nevladinih organizacija i pojedinaca koji reaguju na to ruglo u centru Beograda, međutim ispostavilo se da nije bilo kolega i koleginica. Nas dvije smo stajale i rekle smo da je prosto sramota da nikakva poruka ne ode odavde, i da se mediji vrate bez reakcije te da Srbija pošalje te sramne poruke po ko zna koji put. Rekla sam da idem da kupim jaja i da ćemo završiti posao i desilo se to što se desilo“, kazala nam je Ćorović.

To je bio simboličan čin, dodala je te kazala kako jajima ne može da našteti muralu koji je zaštićen zaštitnim slojem boje.

“To je s jedne strane slika vlasti u Beogradu, a nas dvije smo simbolično željele da pošaljemo poruku da se s tim ne mirimo. Na jučerašnji dan je preminula i naša Hajra Ćatić (srebrenička majka) koja nije dočekala da ukopa svog sina i prosto što i zbog mojih prijateljica i mog 30-godišnjeg mirovnog angažmana, to je bilo najmanje što sam mogla da uradim“, navela je za N1 Ćorović te istakla da je to bila spontana reakcija i iskazivanje antifašističkog stava.

“Ono što je uslijedilo je u najmanju ruku jednu nasilničko, dripačko ponašanje. Znam kako se ponašaju profesionalci, a ti mladići koji su skočili na mene su me gledali s mržnjom. Za njih je taj čovjek, taj mural, simbol njihovog života, njihove pameti i da su mogli, oni bi me ubili. Tražila sam da se legitimišu, a oni su samo nabijali kape na glavu i vukli me toliko brutalno da danas vidim da imam modrice. Danas ću otići kod ljekara. Jeleni su prijetili neki mladići“, izjavila je Ćorović te navela da zna ko stoji iza tog incidenta.

“Nemam iluzije da je Vulin doveo najveću ološ, djecu koja su uličari, navijači. Poslije u stanici kad sam davala izjavu bio je jedan mladić u civilu, neki je činovnik u policiji, viknuo je ‘Ratko Mladić – srpski heroj’“, rekla je.

Ova aktivistkinja nam je kazala i da je sinoć dobila nekoliko brutalnih prijetnji te ponovila da “nema iluziju da policija stoji iza svega ovoga”.

“U nekom trenutku pred razilaženje se pojavio i Vulin i očevici kažu da su vidjeli da polaže cvijeće pred muralom. On je izrazio stav ove države, da stoje iza Ratka Mladića i toga ‘mi bismo ponovo klali i ubijali’“, naglasila je.

Dodala je i da iza njenog stava nema “velike filozofije”, te da je to njen stav već 30 godina.

“On je osuđeni ratni zločinac. Oni su onaj svijet kojeg ja prezirem. Vrednosni sistem koji je zao, paradigma za zlo i zločin, pogotovo jedan čovjek koji je kukavica, koji je ubijao goloruke mladiće, i svi ti koji će meni prijetiti su obične kukavice, to je paradigma za ovu državu, za ‘90-e godine i paradigma za Republiku Srpsku. Izražavanje mog stava trajan je onoliko koliko traje Srebrenica“, naglasila je Ćorović za N1.

Rekla je da za jučerašnjim ponašanjem policajaca koji su ih vukli nije bilo potrebe, da su im mogli prići i reći im – sklonite se.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Savjetnica generalnog sekretara UN-a posjetila Beograd i poručila: Molim vas, uklonite mural!

Priznavanje da se desio genocid ne znači i negiranje da su se…