MAGAZIN

"Odvratno"/ Kreator revije o kojoj cijeli svijet priča otkrio koja šta mu je bila inspiracija“Neukusno”, “odvratno” i “promašeno” definitivno nisu komentari kakve smo navikli slušati nakon revija modne kuće Schiaparelli

Međutim, u ponedjeljak smo svjedočili neviđenoj lavini negativnih reakcija na kreacije njihovog kreativnog direktora Daniela Roseberryja koje su uključivale vrlo realistične glave divljih životinja.

Schiaparelli kolekcija Inferno Couture inspirirana je Danteovim Paklom, a haljine s glavama lava, leoparda i vuka simbolizirale su smrtne grijehe – gordost, lakomost i požudu.

Roseberry je ove tri po mnogima sporne haljine dodijelio zvijezdama revije, Irini Shayk, Naomi Campbell i Shalom Harlow, a iz prvog reda ih je promatrala još jedna lavlja glava, ona na prsima Kylie Jenner.

Iako je Jenner, kao i sam brend, od početka pokušala iskomunicirati kako u pitanju nije prava lavlja glava, nego pomno izrađena umjetnička instalacija nastala od umjetnih materijala, nije uspjela spriječiti žestoke kritičare.

“Čak i ako je glava lažna, šalje pogrešnu poruku i glorificira ubijanje životinja”, smatrali su pojedinci na društvenim mrežama.

Međutim, kada su u pitanju umjetnička dijela, što bi haute couture odjeća po svojoj definiciji trebala biti, njihov koncept i poruka često su dublji nego što se čini na prvu. Stoga nije neobično da su predstavnici PETA-e, najpoznatije svjetske skupine za prava životinja, ovu kreaciju doživjeli potpuno drugačije i štoviše, pohvalili je, prenosi Gloria.

“Kylieno izdanje slavi ljepotu lava i može biti poruka protiv trofejnog lova, u kojem su lavlje obitelji rastavljene kako bi se zadovoljio ljudski egoizam”, poručila je predsjednica PETA-e Ingrid Newkirk za TMZ.

Ova izjava ima još veću težinu ako uzmemo u obzir da su aktivisti za prava životinja u prošlosti prozvali Kylie jer je nosila pravo krzno. Također, Newkirk smatra kako kreacije poput Schiaparellijeve doprinose popularizaciji umjetnog krzna, dokazujući kako i ono može izgledati podjednako privlačno i lijepo.

“Ove nevjerojatno inovativne trodimenzionalne životinjske glave pokazuju da gdje postoji volja, postoji i način”, istaknula je.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top