ZDRAVLJE

Odmah prestanite raditi ove stvari pri održavanju kose, kažu stručnjaciKada je riječ o kosi, čini se da postoji popis stvari koje treba i ne treba raditi. Lako se zbuniti, ne znajući koliko dugo treba ostaviti masku na kosi, jeste li zapravo oštetili kosu spavanjem s mokrom kosom, i tako dalje. Bilo da ste zaljubljenik u njegu kose ili netko tko jednostavno pere kosu i rijetko je češlja, vjerovatno postoji nešto što preskačete ili pretjerujete kada je riječ o vašoj kosi. 

“Ovo je tačno samo za neke osobe, jer će učestalost pranja kose ovisiti o vrsti i stanju njihove kose”, objasnila je certificirana dermatologinja dr. Michele Green za BuzzFeed. “Na primjer, kovrdžava ili grublja kosa obično je suša od ravne kose, jer je teže prirodnim uljima na vlasištu putovati niz kovrčave vlasi. Osobe s kovrčavom ili grubom kosom možda žele prati kosu manje često nego osobe s ravnom kosom”, dodala je.

“Postoje valjani razlozi protiv odlaska na spavanje s mokrom kosom – najveći razlog je taj što je kosa mokra u najranjivijem stanju za lomljenje”, rekla je Whitney White, suosnivačica i glavna edukatorica brenda Melanin Haircare. “Okretanje i prevrtanje tokom noći, posebno ako se kosa pažljivo ne omota, može dovesti do oštećenja kose. Također može uzrokovati probleme s vlasištem i iritaciju ako je vlaga iz kose zarobljena i nema mogućnosti sušenja dok odmara na jastuku noću”, rekla je Whitney. Ako nemate drugog izbora osim tuširanja navečer i odlaska na spavanje s mokrom kosom, nježno je upletite ili je nosite u labavoj punđi kako biste spriječili zamatanje i lomljenje.

Kosa koja se reže “Ako ne režete kosu, završit ćete samo s oštećenim vrhovima koji će se nastaviti cijepati, što će onemogućiti rast kose ili ikada biti zdravi. Najbolje je kosu šišati svakih 8-10 sedmica kako bi se oštećeni vrhovi ili bilo kakvo oštećenje čistili – stvarajući prekrasnu zdravu kosu”, rekao je slavni frizer Julius Michael. “Važno je imati na umu da rezanje vrhova kose ne čini da brže raste. Rast kose događa se na vlasištu, a šišanje pomaže održavanju zdravih vrhova i smanjenju cijepanja”, dodala je Camille Friend, partnerica slavnog frizera.

“Klipse su odlične za kosu i puno su nježnije od tradicionalnih gumica. Klipske trake nježno omotavaju i skupljaju kosu umjesto da je rastežu i povlače. Klipske trake dolaze u mnogo oblika i veličina, pa je važno odabrati onu koja najbolje odgovara vašoj kosi”, rekla je dr. Green za BuzzFeed.

“Neki od glavnih uzroka stanjivanja kose, pa čak i ispadanja kose, su genetika, hormoni, prehrana, stres i određeni toksični konvencionalni kemijski spojevi. Na sreću onih koji nose kape, nošenje kape zapravo ne uzrokuje stanjivanje kose”, rekla je Samantha Denis, frizerka i osnivačica brenda Allyoos.

“Kape koje odgovaraju – poput bejzbol kapa, kapica, fedora i slično – nisu dovoljno čvrste da blokiraju protok zraka ili ograniče cirkulaciju krvi. Stoga redovito nošenje ovih vrsta kapa neće uzrokovati oštećenje ili poticanje stanjivanja”, objasnila je Samantha.

“Ako svakodnevno nosite plivačku kapu, periku ili pokrivalo za glavu, dobra je ideja uvijek ih pažljivo uklanjati, biti posebno oprezan i nježan prema liniji kose i noću napraviti pauzu kako bi vlasištu i folikulima kose pružili vrijeme i prostor za disanje”, dodala je.

“Ispiranje kose hladnom vodom sjajan je način prirodnog zatvaranja kutikule kose, što vam pomaže zadržati vlagu. Time se zaštitna barijera zatvara, sprječavajući vlagu da izlazi.” Kao bonus, kada je kutikula kose zatvorena, kosa će izgledati i osjećati se glađe, bit će sjajnija zbog glatke površine, a imat ćete manje neposlušnih dlačica zbog smanjenog statičkog elektriciteta, objasnila je Whitney.

“Nisu sve obojane kose oštećene, ali proces bojenja – koji obično uključuje upotrebu kemijskih boja za kosu i izbjeljivača – potencijalno može dovesti do primjetne štete ako se ne izvodi ispravno ili ako se nakon toga ne poduzmu odgovarajuće mjere njege”, rekla je Whitney.

“Željet ćete se posavjetovati s profesionalcem prije kemijskog bojenja kose jer pogreška u procesu može rezultirati oslabljenom, poroznom kutikulom kose koja je osjetljivija na lomljenje”, dodala je.

“Postoje prirodni i manje štetni načini bojenja kose – uključujući prirodne boje od kane i indiga, koje poboljšavaju izgled i osjećaj kose dok im daju crvenu, smeđu i/ili crnu boju. Privremene boje za kosu također su sjajne jer sjede na vrhu vlasi kose, ne utječući na kutikulu”, objasnila je Whitney.

“Frizure s čvrsto povučenom punđom mogu oštetiti kosu i liniju kose. Ove su frizure vrlo čvrste i mogu slomiti kosu pri korijenu. Osobe koje često stiliziraju kosu u čvrstim punđama mogu razviti trakcijsku alopeciju, oblik ispadanja kose uzrokovan ponovljenim ograničenim ili čvrstim stiliziranjem kose. Ako se trakcijska alopecija ne liječi rano, može dovesti do trajnog gubitka kose”, rekla je dr. Green za BuzzFeed.

Međutim, postoje načini kako nositi čvrsto povučenu punđu s pažnjom koji mogu spasiti liniju kose i spriječiti oštećenje. “To uključuje održavanje labave punđe umjesto izuzetno čvrste. Kosu vezujte labavo s nježnim satenskim gumicama, umjesto tankim, oštrim elastičnim trakama. Naposljetku, izmjenjujte različite frizure kako biste kosi i vlasištu omogućili odmor od stalnog povlačenja u istom smjeru svaki dan”, dodala je Whitney.

“Ove kućne metode možda pružaju privremenu vlagu, ali zaista ne popravljaju oštećenu kosu. Tretmani s proteinima i vlagom iz profesionalnih proizvoda su učinkovitiji”, objasnila je Camille. Dr. Green dodaje: “Domaće maske za kosu mogu pomoći poboljšanju zdravlja kose, ali su manje učinkovite od maski za kosu koje se nalaze u salonima ili prodavnicama ljepote. Učinkovitost maske ovisit će o vašem tipu kose i problemima te o korištenim sastojcima.”

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top