ZDRAVLJE

ODGOVOR ĆE VAS ŠOKIRATI: EVO ŠTA JE ZDRAVIJE, TUNJEVINA ILI SARDINAPoznato je da svi vole da jedu ribu. Ali često se desi da kada vam ponestane ideja za doručak da uzmete sardinu ili tunjevinu.

Sada dobro obratite pažnju kako ih unosite, jer postoje stvari koje o njima ne znate.

Međutim, nisu sve vrste ribe jednako zdrave, pa treba biti oprezan u pogledu učestalosti njihovog korištenja u ishrani.

Riba je izuzetno zdrava namirnica, prije svega zbog velikog procenta proteina ali i omega-3 masnih kiselina.

Nutricionisti kažu da je sardina najbolja konzervisana riba i da s njom ne možemo da pogriješimo. U 100 grama sardine ima čak 25 grama proteina. Zahvaljujući velikoj količini kalcijuma, ove sitne ribe su od izuzetnog značaja za zdrave i čvrste kosti.

Tunjevina ima sličan procenat proteina, ali manje holesterola od sardine. Ipak, nivo kalcijuma je drastično niži, a nutricionisti su izuzetno zabrinuti zbog količine žive koja se u tuni može naći. U nekim kompanijama u svijetu počeli su čak da vrše provjeru procenta žive prije nego što upakuju tunjevinu u konzerve, ali je to još uvijek rijetkost.

Upravo ovaj štetan sastojak je razlog što mnogi stručnjaci za ishranu presuđuju u korist sardine kad god se postavi pitanje koja je riba zdravija. Nije osnov samo područje na kojem se riba lovi, mada je dobro provjeriti poreklo sadržaja konzerve kad god je to moguće. Najzagađenija je tuna ulovljena u Severnoj Americi i Evropi , a najmanje ona iz Severozapadnog i Jugozapadnog Pacifika.

Ipak, suština leži u mjestu ribe u lancu ishrane – sitnija riba se hrani samo planktonima, pa je zdravija za ljudsku ishranu. Krupna duže akumulira nezdrave sastojke. Ako vam se čini da je krupnija – tuna – ukusnija, probajte da sardinu poprskate sa malo limunovog soka i pospete peršunom, sigurni smo da ćete promijeniti mišljenje.

Na kraju, vodite računa i o količinama. Nutricionisti preporučuju maksimalno dvije konzerve tunjevine sedmično, dok kod sardine nema ograničenja u tom pogledu. Međutim, zbog količine soli u sardinama, obavezno ih služite uz neslane namirnice.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top