Iako je nedavno završen dokazni postupak u predmetu protiv Osmana Osmanovića, državljanina Bosne i Hercegovine kojem se sudi u Srbiji, a za danas zakazano ročište na kojem su trebale biti iznesene završne riječi, to se nije desilo.

– Nije se počelo sa završnim riječima zato što je Osmanović trenutno u izolaciji, jer je pozitivan na koronavirus. Osjeća se dobro, nema nikakvih nuspojava, ali ima pozitivan nalaz, pojasnio nam je njegov advokat Đorđe Dozet, koji ga brani pred srbijanskim pravosuđem.

– Suđenje je odgođeno za 6. decembar, a od završetka iznošenja završnih riječi u narednih sedam dana može se očekivati presuda, najavljuje.

Iako su građani BiH, ali i Srbije presudu Osmanoviću očekivali u sedmici koja slijedi, to se sada, zbog odgode ročišta, neće desiti.

Advokat Dozet nam je ranije kazao kako očekuje da presuda bude zakonita i pravična, a na pitanje da li je suđenje našem građaninu u Srbiji bilo takvo, odgovorio je da ćemo saznati iz završnih riječi.

Osmanović se više od dvije godine nalazi u zatvoru u Beogradu, a optužen je da je u maju i junu 1992. godine počinio ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti, na lokalitetu Rasadnik kod Brčkog.

On je u to vrijeme bio inspektor u MUP-u Republike BiH, u CJB-u Tuzla. Osmanović je uhapšen u novembru 2019, na osnovu krivične prijave koju je MUP RS-a podnio Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije.

Nakon toga mu je Viši sud u Beogradu odredio pritvor. Kada je uhapšen, za njim nije bila raspisana potjernica, niti je u Srbiji bila podignuta optužnica ili pokrenuta istraga.

Srbija, uz Osmanovića, u pritvoru drži i Huseina Mujanovića. Očekivalo se da će obojica biti izručena našoj zemlji, zajedno s Edinom Vranjem, koji je u septembru uhapšen na granici dvije države.

Diplomatske aktivnosti, ali i saradnja tužilaštava dvije zemlje u pomenuta dva slučaja su zakazale.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Lažna nagradna igra na Facebooku: Umjesto posuđa, veći telefonski račun

Na Facebooku i Instagramu se dijeli nagradna igra kojom se učesnicima/cama nudi…