Broj pritvorenih novinara u svijetu dosegao je rekordni broj 2021., prema novom izvješću neprofitnog Odbora za zaštitu novinara (CPJ) koji navodi da su 293 novinara zatvorena od 1. prosinca ove godine.

Najmanje 24 novinara ubijeno je zbog izvještavanja, a 18 drugih je umrlo u okolnostima koje otežavaju utvrđivanje jesu li bili meta zbog svog rada, objavio je CPJ u četvrtak u svom godišnjem istraživanju o slobodi medija i napadima na medije.

Iako se razlozi za zatvaranje novinara razlikuju od zemlje do zemlje, rekordan broj odražava političke potrese diljem svijeta i rastuću netoleranciju prema neovisnom izvještavanju, prema neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u SAD-u.

“Ovo je šesta godina zaredom da CPJ dokumentira rekordan broj novinara zatvorenih diljem svijeta”, rekao je izvršni direktor CPJ-a Joel Simon u izjavi.

“Broj odražava dva neraskidiva izazova – vlade su odlučne kontrolirati i upravljati informacijama, a sve su drskije u svojim naporima da to učine.”

Kina je zatvorila 50 novinara, najviše od svih zemalja, zatim Mjanmar (26), koji je uhitio novinare u sklopu obračuna nakon vojnog udara 1. veljače, zatim Egipat (25), Vijetnam (23) i Bjelorusija (19), navodi CPJ.

Prvi put popis CPJ-a uključuje novinare zatvorene u Hong Kongu, što je nuspojava zakona o nacionalnoj sigurnosti iz 2020., prema kojem se sve što Peking smatra subverzijom, secesijom, terorizmom ili dosluhom sa stranim snagama kažnjava kaznom koja može biti i doživotni zatvor.

Meksiko, gdje su novinari često na meti kada njihov rad uznemiri kriminalne bande ili korumpirane dužnosnike, ostaje najsmrtonosnija zemlja zapadne hemisfere za novinare, prema CPJ-u.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…