Nizozemska je od danas ujutro u blokadi kako bi se pokušalo suzbiti širenje infekcije soja omikron koronavirusa, a od 20. decembra zatvaraju se sve škole, rekao je sinoć premijer Mark Rute.

“Holandija se ponovo zatvara. To je neizbježno zbog petog talasa sa kojim se suočavamo zajedno sa sojem omikron”, rekao je Rute na konferenciji za novinare.

Nova blokada podrazumijeva da se sve škole zatvaraju od 20. decembra do 9. januara. Blokada će trajati najmanje do 14. januara.

Prodavnice koje ne prodaju suštinski važnu robu, škole, barovi, teretane, frizeri, restorani i drugi javni prostori biće zatvoreni najmanje do sredine januara.

Premijer Mark Rute rekao je da su ograničenja “neizbježna”. To označava najstrožija pravila koja su do sada objavljena zbog omikrona.

Zemlje širom Evrope pooštravaju ograničenja kako se omikron širi. Nova pravila u Holandiji objavljena su nakon sastanka vlade i zdravstvenih stručnjaka.

Ostale mjere uključuju preporuku da domaćinstva primaju ne više od dva posjetioca i da su okupljanja napolju ograničena na najviše dvije osobe.

Rute smatda da bi propust da se sada reaguje vjerovatno doveo do “neupravljive situacije u bolnicama“, koje su već smanjile redovnu njegu da bi napravile prostor za covid pacijente.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…