Kupci širom svijeta spremni su da danas troše novac, na, kako su kazali stručnjaci, možda i najveći crni petak do sada. No, upozoreni su da očekuju manje izdašne popuste i nestašice nekih proizvoda na ovogodišnjoj rasprodaji.

Analitičari PWC-a predviđaju da će u Velikoj Britaniji biti potrošeno 8,7 milijardi funti, u odnosu na 7,8 milijardi funti u 2019. godini i otprilike dvostruko više nego prošle godine, kada je ova zemlja bila u izolaciji, piše BBC. Ipak, neki veliki brendovi izbjegavaju prodaju, a postavljaju se pitanja o kvalitetu ponuđenih ponuda.

Crni petak, koji je počeo u SAD-u, navodi trgovce da snižavaju cijene kako bi privukli kupce uoči božićnog perioda. Zvanično je crni petak 26. novembar, ali kampanje prodavača traju cijeli mjesec i počele su ranije nego ikad ove godine, a neke već u oktobru.

PWC predviđa da će oko 60 posto odraslih u Ujedinjenom Kraljevstvu kupovati, trošeći u prosjeku po 280 funti. Međutim, Linda Ellett, šefica potrošačkih tržišta u analitičaru KPMG, ukazala je na činjenicu da se trgovci bore s globalnim problemima snabdijevanja povezanim s pandemijom i nedostatkom vozača teretnih vozila i skladišnog osoblja.

“Kako troškovi nastavljaju rasti, a problemi u lancu nabavke utječu na dostupnost robe, to ostavlja vrlo malo prostora za događaja mega sniženja, koje smo vidjeli prethodnih godina”, kazala je Ellet.

Crni petak je prvi veliki test za lance snabdijevanja u važnom “zlatnom kvartalu” za trgovce. Kupci kupuju rano, zabrinuti da neće dobiti poklone koje žele ako ih ostave do posljednjeg trenutka ove godine.

Mnogi trgovci na malo ne mogu sebi priuštiti snižavanje cijena kada im troškovi rastu. Prodavci također žele da izglade potražnju kako bi pokušali smanjiti pritisak na distributivne centre u kojima se roba preuzima, pakuje i šalje tokom velikog vikenda Crnog petka.

Mnoga preduzeća su uklonila opcije isporuke sljedećeg dana kako bi im pomogla da se izbore. Neka preduzeća, posebno manje nezavisne kompanije, će u potpunosti izbjegavati ovaj događaj.

Postoji zabrinutost da neki trgovci na malo neće moći ispuniti potražnju tokom dana zbog problema s osobljem, što dovodi do dugog čekanja na obradu i isporuku narudžbi.

Analitičari kažu da je većina brendova provela mjesece pripremajući se za prodaju i da će imati dovoljno zaliha – iako kupci neće uvijek dobiti prvi izbor proizvoda.

“Blisko smo sarađivali s našim dobavljačima i uvjereni smo da imamo širok spektar ponuda u širokom rasponu kategorija koje predstavljaju veliku vrijednost za naše kupce”, kazao je John Lewis za BBC.

AO World, koji je zaposlio 500 dodatnih vozača, rekao je kako, kao i svi trgovci električnom energijom, ni oni trenutno nisu u mogućnosti nabaviti sve zalihe koje su im potrebne u kategorijama poput igara, kako bi zadovoljili potražnju kupaca uglavnom zbog globalne nestašice mikročipova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz postao otac

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) i bivši kancelar Sebastian Kurz u subotu…

Poljski muslimani pomažu migrantima na granici sa Bjelorusijom

Tomaszu Miskiewiczu, muftiji koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, kazao je kako…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…