Nekoliko desetina aktivista nevladinih organizacija okupilo se ispred Doma omladine u Beogradu na protestu zbog grafita “Ratko Mladić srpski heroj”, a pored njih se nalazi kordon policajaca. Aktivisti i građani obrisali su grafit. Novinarskim ekipama je zabranjen pristup kod Doma omladine.

Kako javlja reporter N1, policija je privela nekoliko desničara koji su se protivili uklanjanju grafita, a jedan mladić je fizički napao novinarku medija Danas Snežanu Čongradin.

Prema riječima Snežane Čongradin, sve se odigralo vrlo brzo.

Naime, mladić je vrijeđao aktiviste nevladinih organizacija, a ona je pokušala da razgovara sa njim. Međutim, on je iznenada udario. Srećom, policajci su ga odmah sklonili.

Kako je navela za N1, ona nije povrijeđena tokom ovog incidenta.

Podsjetimo, predstavnici nevladinih organizacija su i u prepodnevnim satima protestovali na tom mestu i dali rok gradskim komunalnim službama da do 18:00 sati uklone grafit.

Policija je uhapsila i nekoliko desničara koji su se protivili uklanjanju grafita. Naime, njih petorica su se pojavila nakon što su predstavnici NVO pokušali da uklone grafit, bili su agresivni i pokušali su da spriječe uklanjanje grafita. Pripadnici MUP-a su ih nakon toga uhapsili.

Jedan od prisutnih desničara uputio je uvrede ekipi N1 televizije.

Kako javlja reporter N1, predstavnici policije ne dozvoljavaju prilaz samom Domu omladine ekipi naše televizije, a tamo se nalazi nekoliko desetina predstavnika nevladinih organizacija, koji su došli da iskažu svoje protivljenje činjenici da su naljepnice koje su oni zalijepili tokom dana preko grafita podrške Ratku Mladiću u međuvremenu skinute.

Situacija je prilično mirna, a ispred aktivista se nalazi nekoliko desetina pripadnika MUP-a.

Podsjetimo, u organizaciji Fonda za humanitarno pravo, danas je prelijepljen grafit Ratko Mladić srpski heroj na Platou Milana Mladenovića u Beogradu. Taj grafit, koji već duže vrijeme stoji u Makedonskoj ulici, prelijepljen je naljepnicama na kojima piše “Ratko Mladić ratni zločinac“ i “Ratko Mladić osuđen za genocid“.

Međutim, već nakon sat i po naljepnice su uklonjene, saopćila je Nataša Kandić iz FHP i pozvala građane da se u znak protesta okupe na tom mjestu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…