ZDRAVLJE

Obratite pažnju na signale koje vam šalje tijelo: Ovih 7 znakova ukazuju na to da jedete previše šećeraSvi vole šećer i uživanje u poslasticama sigurno može učiniti vaš život puno slađim. Iako je umjerena konzumacija šećera u redu, prekomjerna konzumacija šećera potencijalno može dovesti do nekih zdravstvenih komplikacija.

Ali šta se tačno događa kada pojedete previše šećera?

Donosimo nekoliko znakova da možda jedete previše šećera.

1. Stalno žudite za šećerom

Prema Emi Godson, “ako osjetite da neprestano žudite za slatkom hranom ili pićem, to može biti znak da konzumirate previše šećera”.

Ona kaže da je to zato što “visok unos šećera može dovesti do ciklusa žudnje i prekomjerne konzumacije zbog skokova i padova šećera u krvi.

Šećer u krvi će brže rasti i padati kada konzumirate hranu bogatu šećerom bez drugih hranjivih materija poput vlakana ili proteina.

2. Nivo vaše energije varira

Govoreći o padovima šećera u krvi, još jedan simptom koji možete osjetiti nakon što pojedete previše šećera su fluktuacije u vašim nivoima energije koje mogu biti uzrokovane naglim skokovima razina šećera u krvi.

– Prehrana s visokim udjelom šećera može dovesti do energetskih skokova i padova, a ako doživljavate česte energetske fluktuacije, osjećate se hiperaktivno i zatim iznenada umorno, to bi moglo biti posljedica pretjerane konzumacije šećera – kaže Goodson.

– Ako vam se ovo često događa, možete bolje uravnotežiti šećer u krvi tako što ćete “upariti ugljikohidrate bogate vlaknima (cijele žitarice ili voće) s malo proteina – objašnjava Goodson.

3. Ako imate problema s oralnim zdravljem, šećer bi mogao biti krivac

– Šećer je glavni uzročnik karijesa pa ako imate česte probleme sa zubima, to bi mogao biti znak pretjerane konzumacije šećera – kaže Godson.

4. Ako redovno jedete previše šećera, mogli biste primjetiti da se debljate

– Primjetili ste veći broj na vagi? To bi moglo biti zato što jedete previše šećera. Visok šećer može poremetiti metabolizam i može oštetiti ekosistem našeg crijevnog mikrobioma. Zdrava crijeva pomažu regulisati nivo glukoze u krvi i insulina, pa kada jedete previše šećera, tjerate taj ekosistem da pretjerano radi i očekujete da više šećera održi te ravnoteže pod kontrolom. Pouka priče je da što više šećera jedete, vaše tijelo misli da mu je više potrebno, što čini vas još gladnijima i može dovesti do debljanja – kaže Courtney D’Angelo.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top