Ivan Begić, čiji privatni video je objavljen nedavno, podnio je krivičnu prijavu protiv urednika informativnog programa Alternativne televizije Banjaluka, Nenada Trbića, direktora te televizije, Srđana Kevca, i Milana Šekare, urednika portala atvbl.com. Prijava je, kako se u njoj navodi, podnesena zbog krivičnih djela povreda ravnopravnosti građana, izlaganje opasnosti, neovlašteno korištenje ličnih podataka i javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, a u vezi sa krivičnim djelom ucjena, piše Oslobođenje.

Advokati koji zastupaju Begića zatražili su od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske da budu dostavljena imena policajaca koji su vršili službene radnje kao i spisak preduzetih službenih aktivnosti, nakon prijavljivanja ucjene preko SMS poruka koje je Begić prijavio u septembru. Od Tužilaštva je, kako piše Gerila.info, traženo i da dostavi spisak do sada u ovom predmetu preduzetih aktivnosti.

Isti izvor navodi i to da se znaju imena osba koje su slala poruke Begiću zahtjevajući prvo 500.000 a zatim i 1,5 miliona eura u zamjenu za neobjavljivanje eksplicitnog privatnog video sadržaja koji ga kompromituje, te da iste osobe vode i neke od novootvorenih internet sajtova na kojima se objavljuju prorežimski tekstovi i saopštenja.

Begić je potvrdio za Gerila.info da je tražio da Tužilaštvo kao svjedoke sasluša Goricu Dodik, kćerku Milorada Dodika, Dragoslava Topića, odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka i Mladena Ilića, SNSD-ovog predsjednika Skupštine grada Banjaluka, zbog toga što su oni na društvenim mrežama najavljivali objavljivanje spornog video snimka.

Nakon toga se oglasila i kćerka Milorada Dodika:

“Begić traži da svjedočim i jedva čekam da kažem istinu, samo me zanima hoće li on objaviti moje svjedočenje s obzirom da istinu ne objavljuje”.

Gerila.info je objavila i SMS prepisku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…