Do kraja ovog mjeseca neće doći do bitnijih promjena vremenskih prilika na prostoru Bosne i Hercegovine. Umjereno do pretežno oblačno s povremenim slabim padavinama, preovladavat će u Bosni. Padavine će u nižim predjelima biti većinom u obliku kiše, a u nešto višim područjima kiša bi mogla prelaziti u susnježicu i u snijeg. Na planinama, očekivane padavine bit će u obliku snijega. Kiša bi se u dodiru s tlom mogla smrzavati stoga pazite na poledicu. Uz promjenjivu naoblaku i sa znatno više sunčanih sati padavine na području južne Hercegovine će izostati. Jutarnje temperature će sredinom sedmice biti nešto niže u odnosu na prosječne a najviše dnevne će u većini krajeva biti pozitivne. Puhat će pretežno slab vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera, stoji u srednjoročnoj prognozi FHMZ-a.

Za dane vikenda 18. i 19.12. kao i početkom sljedeće sedmice prema dostupnim prognostičkim materijalima očekuje se pretežno oblačno vrijeme s snijegom u većem dijelu zemlje.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -8°C i -3°C u Bosni, do 4°C u Hercegovini. U istočnim područjima Bosne jutarnje temperatue moguće su i do -11°C. Maksimalne dnevne temperature varirat će između -5 i 1 stepeni u Bosni do 5 u Hercegovini.

O aktuelnim vremenskim prilikama u BiH oglasio se i meteorolog Nedim Sladić.

– U zadnje vrijeme šta god da se zabilježi od atmosferskih pojava napravi toliki problem da, čak iako nije ekstremna i neuobičajena, nekako indirektno preraste u rang ekstremnog. Je li moguće da za svaku promjenu vremena moramo posebno pisati (ili čak spominjati u prezentaciji) šta treba sve poduzeti, jer očito jedino tako možemo na vrijeme pripremiti ljude na ono što ih očekuje? Sljedeći put kad vam bilo ko, ne uključujući samo mene, da neki savjet, nemojte misliti da vam želi popovati i pametovati. Znajte, a u mom slučaju uvijek, da vam u tom trenutku misli samo i jedino dobro, poručio je Sladić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…