Henley&Partners, najpoznatija svjetska konsultantska kuća za planiranje boravka i državljanstva, rangirala je svjetske pasoše na godišnjoj osnovi prema slobodi putovanja koju im dozvoljavaju.

Prema podacima ove konsultantske kuće najviše su rangirani pasoši koji omogućavaju vlasniku da uđe u najveći broj zemalja bez dobijanja vize prije dolaska.

Ove godine, pasoš Bosne i Hercegovine nalazi se na 54. mjestu. Sa bh. putnim ispravama, građani naše zemlje mogu bez vize ući u 97 država, u 41 državi nam se traži viza po dolasku, a 101 zemlja zahtjeva vizu prije ulaska.

Poređenja radi, pasoš susjedne Hrvatske, koja je članica EU, nalazi se na 18. mjestu, a Srbije, koja nije članica EU nalazi se na 39. mjestu.

Općenito, bez uzimanja u obzir privremenih ograničenja, ljudi iz Japana i Singapura mogu putovati u 192 zemlje, što ovaj pasoš stavlja na vrh liste. Zadnji na listi je pasoš Afganistana.

Dalje niz prvih 10, rang lista ostaje gotovo nepromijenjen: nosioci pasoša Njemačke/Južne Koreje mogu putovati bez viza u 190 zemalja, dok su Finska, Italija, Luksemburg i Španija fiksirane na trećoj poziciji sa rezultatom 189. Litvanija, pored Poljske i Slovačke su desete, sa 182 zemlje sa slobodnim ulazom.

Uz Afganistan, na dnu liste nalaze se pasoši Iraka, Sirije Pakistana, Jemena i Somalije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…