U velikoj sali Gradske uprave održana je svečana skupština povodom obilježavanja 50.godišnjice GSS Stanica Zenica.

Mlada i uvažena moderatorka svečanosti gospođica Ajša Luković se obratila prisutnima: “Pozdravljam prisutne, uvažene goste Gradske i Kantonalne vlasti, uvažene kolegice i kolege spasioce, članove GSS-a i sve prisutne goste. Takođe vam se zahvaljujem što ste se odazvali u ovolikom broju.

Zamolila bi prisutne da ustanu da bi se mogla intornirati BH himna.”

Nakon što je intonirana himna, Ajša je najavila predsjednika UO GSS Stanica Zenica Haris Adilović.
Haris se obratio riječima: “Prije nego počnem sa izlaganjem želim da se minutom šutnje i učenjem fatihe prisjetimo i odamo počast članovima, spasiocima Stanice Zenica i svim članovima GSS-a koji više nisu među nama, a dali su ogroman doprinos jačanju kapaciteta GSS-a.

Zadovoljstvo mi je što mi je pripala čast da se obratim prisutnima povodom obilježavanja jubileja 50.godišnjice Stanice.
Zahvaljujem se što ste odazvali, izdvojili svoje vrijeme i došli da svojim prisustvom uveličate jubilarnu 50. Godišnjicu naše Stanice.

Danas nećemo govoriti o politici, ni o tome da se gotovo 50 godina ništa nije promijenilo, GSS i dalje nema podršku nadležne vlasti i institucija jer GSS nije uvršten u zakon o spašavanju, nećemo govoriti o tome da članovi sebi kupuju odječu i većinu opreme, da snose sami troškove prevoza, smještaja i ishrane tokom odlaska na edukacije i u akcije…

Govorit ćemo o svijetlim primjerima gdje pojedinci koji obnašaju određene funkcije u Gradskim službama i sam Gradonačelnik gospodin Fuada Kasumović, kao i kantonalni Ministar Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK gospodin Arnel Isak imaju sluha i prepoznaju potrebu da pruže podršku onoliko koliko je u njihovoj moći.

A to su pokazali svojim prisustvom Ministar lično i predstavnici gradske vlasti.

Ne treba zaboraviti ni podršku privrednika i pojedinaca.

Apelujem na nadležne da budemo korak ispred da ne čekamo da se GSS uvrsti u zakon o spašavanju na Državnom nivou već da kroz stalnu saradnju poboljšamo uslove, pojačamo kapacitete i modernizujemo stanicu.

Već odavno se prepoznala potreba jakog, stručnog i modernog GSS na zapadu, ali i u zemljama okruženja.
Ovim putem se zahvaljujem svima koji su na bilo koji naćin pružili i pružaju podršku u radu i opstanku Stanice Zenica.”

Moderatorica Ajša najavljuje Zlatana Mikuša. Inače živuču, hodajuću legendu i enciklopediju GSS Stanica Zenica koji će nam iz svoje perspektive dočarati svoje viđenje GSS Stanica Zenica od 1971. do 1992., započeo je riječima: “Salih Gafić- Gafa prvi je načelnik GSS stanice Zenica, sa Ilijom Dilberom 1968. pokreće školovanje kadrova i formiranje stanice GSS-a u Zenici. Stanica je zvanično formirana 1971. god i 12 godina bez prekida Gafić kao načelnik vodi stanicu, a od 1974/75 polaže tečajeve za saveznog instruktora GSS-a u Sloveniji. Tako jačajuči strukturu stanice kroz obuke i edukacije članova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…