ZDRAVLJE

OBDUKCIJE NAKON COVIDA POTVRDILE CRNE SLUTNJE: KORONA NE ‘NAPADA‘ SAMO PLUĆA, PRONAĐENA U SRCU, BUBREZIMA, JETRI…Covid-19 definira se kao respiratorna infekcija. Ali, učinci novog koronavirusa nisu ograničeni na jedan organ. Obdukcije nakon covida koje se provode kod preminulih od ovog virusa ukazuju na njegovo postojanje u cijelom tijelu, uključujući pluća, srce, slezenu, bubrege, jetru, debelo crijevo, prsni koš, mišiće, živce, reproduktivni trakt, oko, ali i mozak, piše ScienceAlert.

U jednom od slučajeva, ostaci novog koronavirusa pronađeni su u mozgu preminulog pacijenta 230 dana nakon što je osoba prvi puta počela osjećati simptome.

“Naši podaci pokazuju da kod nekih pacijenata covid može uzrokovati sistemsku infekciju i rasti u tijelu mjesecima”, zaključuju autori studije. Oni su predvođeni istraživačima s Nacionalnog instituta za zdravlje Sjedinjenih Država (NIH).

Genetske informacije

Još u julu 2020. godine, obdukcije su pokazale dokaze krvnih ugrušaka u gotovo svim vitalnim organima onih koji su se zarazili covidom. Novo istraživanje NIH-a sada replicira i potvrđuje te rezultate detaljnije nego ikad prije.

Studija je uključivala 44 obdukcije. U njima su istraživači pažljivo otkrili i kvantificirali nivo glasničke RNK iz covida na 85 lokacija i tekućina. Ove genetske informacije ukazuju na to gdje se virus mogao razmnožavati tokom života osobe.

U autopsijama obavljenima od aprila 2020. do marta 2021., istraživači su otkrili da su starije, nevakcinisane osobe koje su umrle od covida pokazivale obilne znakove replikacije korone na ukupno 79 lokacija i tjelesnih tekućina.

Cijelo tkivo

Neke od promjena bile su očite unutar dvije sedmice nakon što su se prvi simptomi počeli pojavljivati.

Najviše upala i povreda pokazivala su pluća.

“Naši rezultati pokazuju da se virus može proširiti po cijelom tijelu. Ipak, najveće je opterećenje covida u respiratornim tkivima”, zaključuju istraživači.

Antivirusni lijekovi mogli bi pomoći ljudskom imunološkom sistemu da očisti virusne ćelije iz tkiva, organa i tekućina do kojih bi inače bilo teško doći. Možda bi mogli može pomoći i u smanjenju dugotrajnih simptoma.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top