ZDRAVLJE

O VITAMINU K SE NE PRIČA TAKO ČESTO A EVO ZA ŠTA JE SVE DOBARStranice svjetskih magazina, posebno u vremenu pandemije, prepune su obzervacija u vezi s blagodatima vitamina K. No, znate li zašto je značajan njegov unos u organizam?

Vitamin K ima ključnu ulogu kada je u pitanju zgrušavanje krvi. K označava koagulaciju odnosno proces zgrušavanja, te aktivira proteine potrebne u procesima zgrušavanja, pomaže u zacjeljivanju rana i sprječava pretjerano krvarenje. Vitamin K predstavlja grupu sličnih organskih spojeva. Vitamin K1 pronaći ćete u zelenom povrću poput špinata ili brokule, dok vitamin K2 pronalazimo najčešće u žumanjcima.

Mnogoj novorođenčadi daju se injekcije s vitaminom K, kako bi se spriječila rijetka, ali vrlo ozbiljna krvarenja. Inače, bebe se rađaju s niskim stepenom vitamina K.

Također, tvrdi se da unošenje vitamina K pospješuje rad srca i kvalitet kostiju.

Iako mnogobrojni naučnici preporučuju upotrebu vitamina K, ona ipak ne bi trebala biti pretjerana jer prevelika koncentracija vitamina K može biti štetna po naš organizam.

Također, jedna holandska studija pokazala je povezanost između pacijenata sa težim oblicima koronavirusa i nedostatka vitamina K u organizmu.

Ipak, korelacija nije i uzrok. Da li bi vitamin K pacijente mogao zaštititi od razvoja težeg oblika oboljenja pluća, ostaje da se vidi ukoliko bude osigurano detaljno istraživanje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top