ZDRAVLJE

Nutricionistkinja o ramazanskom postu: Obnavlja organizam i jača imunološki sistemNutricionistkinja Isil Erkan izjavila je da post, koji uključuje u prosjeku period od 15-16 sati bez hrane i vode, osigurava obnavljanje oštećenih ćelija u tijelu, a također jača imunološki sistem.

Erkan je u razgovoru za Anadoliju govorila o prednostima posta za organizam i ljudsko zdravlje.

Podsjetila je da ovog ramazana muslimanski vjernici poste između sehura i iftara u periodu od oko 15 do 16 sati, ovisno o geografskoj lokaciji.

– Prije mnogo stoljeća Hipokrat je preporučivao dugotrajan post kao lijek. Zato što je probavni sistem ustvari sistem koji uzima vitamine i minerale iz drugih sistema u tijelu i troši energiju. Sistem koji nazivamo ‘autofagija‘, u kojem tijelo čisti oštećene ćelije i otpad kako bi dobilo nove i zdravije ćelije, radi samo kada je gladan. Stoga tokom posta od 15-16 sati koji organizam može izdržati, funkcionišu svi mehanizmi obnavljanja i detoksikacije organizma – kazala je ova stručnjakinja.

Erkan je također istakla da se metode posta, uključujući kontrolisanu glad, mogu primijeniti i u liječenju nekih hroničnih bolesti, nedostataka pažnje i koncentracije, ali te procese svakako treba provoditi pod kontrolom ljekara.

Naglasila je da se imunitet organizma ne smanjuje tokom posta.

– Post uopšte ne utiče negativno na imunološki sistem. Naprotiv, kontrolisani intervali posta su najveća investicija koju ulažemo u naš imunološki sistem -pojasnila je.

Također je poručila da je zdrava ishrana važna za imunološki sistem kao i kontrolisana glad.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top