Hrvatska policija je na granici s BiH uhapsila novinara Sebastiana Lebera pod sumnjom da je pomagao migrantima u ilegalnom prelasku granice. Sud ga je oslobodio.

Novinar tvrdi da MUP iznosi netačne tvrdnje.

Sebastian Leber je bloger i novinar berlinskog lista „Der Tagesspiegel“. Po nalogu svoje redakcije je prošle srijede (17.11.) otputovao u Bosnu i Hercegovinu (BiH) kako bi izvještavao o situaciji u kojoj se nalaze izbjeglice, odnosno o praksi takozvanih pushbackova – ilegalnom protjerivanju izbjeglih ljudi koji iz BiH stupe na tlo Hrvatske, ali im se pritom, kako kaže sam Leber, „oduzima elementarno pravo, a to je mogućnost podnošenja zahtjeva za azilom, te provjeru zahtjeva – bio on opravdan ili ne“, prenosi DW.

Leber je na vanjskoj granici Evropske unije (EU) htio istražiti način na koji hrvatske vlasti, kako kaže, „sustavno krše Ženevsku konvenciju o statusu izbjeglica“ – ali umjesto da radi novinarski posao, on je završio u zatvoru.

Šta se dogodilo?

Tu postoje dvije verzije priče – jednu je službenim saopštenjem objavila Policijska uprava Karlovac, a drugu je verziju u aktuelnom izdanju lista „Der Tagesspiegel“ ispričao sam novinar. Te dvije verzije se znatno razlikuju. Pogotovo u onom ključnom dijelu – razlogu zbog kojeg je po navodima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske Leber uopšte uhapšen.

U priopćenju koje je Policijska uprava Karlovac objavila 20.11.2021. stoji kako su pripadnici MUP-a „19. novembra u mjestu Cetingrad zatekli sedam stranih državljana s kojima je bio i jedan muškarac koji je izjavio da je novinar i njemački državljanin, a za koje je postojala sumnja da su nezakonito prešli državnu granicu“.

Nad 44-godišnjim njemačkim državljaninom je provedeno kriminalističko istraživanje te je, kako tvrdi MUP, utvrđeno da je „19. novembra nezakonito pješke iz BiH, zajedno sa zatečenim stranim državljanima, ušao u RH te im pomogao u nezakonitom prelasku i tranzitu po Republici Hrvatskoj“.

Njemački novinar tvrdi da MUP ne govori istinu. On je okolnosti hapšenja opisao ovako: „Uhapšen sam u petak oko 11 sati u blizini Cetingrada. Policija je kasnije tvrdila da su me tamo ulovili sa skupinom izbjeglica. Već i ta tvrdnja je neistinita. U stvarnosti sam iz daljine vidio kako na podu sjedi skupina migranata koje su okružili policajci. Jedna od tih osoba je bila djevojčica koja je glasno plakala. Nakon toga sam prišao policajcima. Dakle, nije me policija uhvatila kod migranata, već sam se ja iz udaljenosti od više od 100 metara približio migrantima i policajcima koji su ih okruživali“.

Leber između ostaloga tvrdi da je tom prilikom htio zabilježiti registraciju policijskog vozila, te da ga je jedan od policajaca odgurnuo. Na koncu je, kaže, morao policiji predati i svoj blok u koji je zapisivao bilješke. Kasnije policija po Leberovim navodima nije htjela dokumentirati njegovu izjavu da je bio odgurnut. Umjesto toga su ga, piše Leber, policijski službenici pokušali nagovoriti da potpiše neki dokument kojim bi potvrdio da protiv njega nisu primijenjene „nikakve prisilne mjere“. On je odbio potpisati taj papir.

Devet sati nakon hapšenja je saznao da ga policija sumnjiči za krijumčarenje skupine migranata – iste one koju je, po njegovim navodima, policija već uhvatila i prije nego što im se približio. Tada je saznao i da mu u najgorem slučaju prijeti kazna od osam godina zatvora.

U policijskom saopštenju ne navode se nikakvi detalji o okolnostima hapšenja, samo se potvrđuje kako je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 44-godišnjak uz optužni prijedlog doveden u Prekršajni odjel Općinskog suda u Karlovcu koji mu je „zbog počinjenog prekršaja nezakonitog prelaska državne granice izrekao novčanu kaznu u iznosu od 3.600 kuna, dok je za prekršaj pomaganja u nezakonitom prelasku oslobođen krivnje“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…