Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je kako će danas održati hitan sastanak zbog pojave novog soja koronavirusa koji je otkriven u Africi, što je izazvalo i veliku zabrinutost kod zdravstvenih zvaničnika širom svijeta. Nakon što je novi soj koronavirusa otkriven, brojne države, uključujući i Veliku Britaniju, zabranile su putovanja iz šest afričkih država, za koje se navodi kako predstavljaju “mjesto porijekla” nove varijante koronavirusa. Zabrana putovanja uvedena je za Južnoafričku Republiku, Namibiju, Lesoto, Bocvanu, Esvatini i Zimbambve.

Iako za sada nije poznato mnogo detalja o samom načinu prijenosa virusa, naučnici ističu da do sada poznati podaci pokazuju kako bi trenutno dostupne vakcine mogle biti manje efikasne protiv nove varijante koronavirusa.

Šta je do sada poznato o novom soju korone?

Ono što je za sada poznato jeste da novi soj korone, upisan pod imenom B.1.1.529 ima više od 50 mutacija, od čega više od 30 uključuje mutacije koje se vežu i za sam šiljasti protein, što je “put” koji virus koristi kako bi ušao u ćelije tijela.

Za sada naučnici i dalje rade na istraživanjima o tome da li ovakvo ponašanje virusa utječe na njegovo brže širenje i koliko je to širenje zapravo opasno. “B.1.1.529 ima vrlo neobične mutacije koje su zabrinjavajuće jer bi mu mogle pomoći da izbjegne imunološki odgovor tijela te da ga učini prenosivijim. Svaka nova varijanta koja može izbjeći odgovor vakcina ili se širi brže od do sada dominantnog Delta soja, mogla bi predstavljati značajnu prijetnju za svijet koji izlazi iz pandemije”, rekli su naučnici.

Kada se govori o tome gdje je novi soj virusa prvi put identifikovan, naučnici ističu kako je prvi slučaj zabilježen u Južnoafričkoj Republici, odakle se soj proširio na susjedne države.

“Broj slučajeva zaraze koronavirusom u srijedu se kretao oko 1.200, a 2.465 u četvrtak. Nešto ranije smo imali oko 200 slučajeva dnevno”, ističu južnoafrički zvaničnici.

Kako se navodi, prvi porast broja slučajeva zabilježen je u Pretoriji i oko nje, a tiče se grupe slučajeva povezanih sa studentskim okupljanjima.

“Stručnjaci sa sedam južnoafričkih univerziteta proučavaju novu varijantu i ono što do sada znamo jeste da se nova varijanta može utvrditi i putem PCR testa”, navodi se.

Kako će novi soj utjecati na vakcine?

Ono što naučnike u ovom trenutku najviše zabrinjava jeste reakcija novog soja koronavirusa na do sada poznate vakcine protiv koronavirusa. S obzirom na brojne mutacije koje se bilježe na virusu, naučnici ističu kako postoji mogućnost da će dosadašnje vakcine biti manje efikasne u borbi protiv ovog soja.

Ipak, britanski zvaničnici ističu da uprkos manjoj efikasnosti, novi soj ne predstavlja “smak svijeta”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz postao otac

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) i bivši kancelar Sebastian Kurz u subotu…

Poljski muslimani pomažu migrantima na granici sa Bjelorusijom

Tomaszu Miskiewiczu, muftiji koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, kazao je kako…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…