Predsjednica Južnoafričkog medicinskog udruženja Angelique Coetzee rekla je da nova varijanta B.1.1.529, također poznata kao omikron varijanta, rezultira blagom bolešću bez izraženih simptoma.

“Nova varijanta izaziva blagu bolest sa simptomima poput boli u mišićima i umor koji traje dan-dva. Do sada smo otkrili da zaraženi nemaju gubitak okusa ili mirisa. Mogu imati lagani kašalj. Nema izraženih simptoma. Neki od zaraženih se trenutno liječe kod kuće”, rekao je.

Dodala je i da bolnice još nisu preopterećene pacijentima koji nose ovu varijantu. Coetzee je rekla da varijanta neće utjecati na ljude koji su potpuno vakcinisani, ali situacija bi mogla biti drugačija za nevakcinisane.

Napomenula je i da liječničko udruženje ispituje novu varijantu te da će ga upotpunosti upoznati tek nakon dvije sedmice.

“Da, prenosi se, ali za sada, kao liječnici, ne znamo zašto se diže tolika pompa jer još uvijek istražujemo to. Saznat ćemo tek nakon dvije do tri sedmice jer ima primljenih pacijenata, a radi se o mladim ljudima od 40 i manje godina”, rekla je ona.

Predsjednica je također kritikovala zemlje koje su uvele zabranu putovanja nakon što su saznali za novu varijantu. Ranije u subotu, predsjednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa održao je službenu raspravu s britanskim premijerom Borisom Johnsonom tražeći uklanjanje Južne Afrike s liste zabrane putovanja.

Varijanta B.1.1.529 otkrivena je u nekoliko potvrđenih slučajeva koronavirusa u Južnoj Africi gdje je otkrivena Beta varijanta. Uz genetske promjene koje utječu na karakteristike virusa kao što su prenosivost, težina bolesti, imunološki bijeg, dijagnostika, varijanta je otkrivena u najmanje 10 potvrđenih slučajeva Covid-19 u Južnoj Africi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz postao otac

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) i bivši kancelar Sebastian Kurz u subotu…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Poljski muslimani pomažu migrantima na granici sa Bjelorusijom

Tomaszu Miskiewiczu, muftiji koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, kazao je kako…