Otkriće novog omikron soja koronavirusa izazvalo je globalnu uzbunu u petak jer su zemlje požurile da obustave putovanja iz južne Afrike, a berze s obje strane Atlantika pretrpjele su najveći pad u više od godinu dana.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da se omikron može širiti brže od drugih oblika, a preliminarni dokazi sugeriraju da postoji povećan rizik od ponovne infekcije.

Epidemiolozi su upozorili da bi ograničenja putovanja mogla biti prekasna mjera da se zaustavi novi soj da kruži širom svijeta. Nove mutacije su inače prvi put otkrivene u Južnoj Africi, a od tada su detektovane još u Belgiji, Botswani, Izraelu i Hong Kongu.

Sjedinjene Države će od ponedjeljka ograničiti putovanja iz Južne Afrike i susjednih zemalja, rekao je visoki dužnosnik Bidenove administracije za Reuters.

Idući dalje, Kanada je rekla da zatvara svoje granice za te zemlje, nakon zabrana letova koje su objavile Britanija, Evropska unija i druge zemlje.

Peti soj koronavirusa

Međutim, mogle bi biti potrebne sedmice istraživanja da naučnici u potpunosti razumiju mutacije ovog soja i da li su postojeće vakcine i tretmani efikasni protiv nje. Omikron je peti soj koronavirusa koji je odredio WHO.

Ova varijanta ima šiljasti protein koji se dramatično razlikuje od onog u originalnom koronavirusu na kojem su bazirane vakcine, saopćila je britanska zdravstvena agencija, izražavajući bojazan kako će se sadašnje vakcine ponašati prema njemu.

Padovi na tržištu

Te su brige pogodile finansijska tržišta, posebno dionice avio-kompanija i drugih u sektoru putovanja, kao i naftu, koja je oslabila za oko 10 dolara po barelu.

Dow Jones Industrial Average (.DJI) je pao za 2,5 posto, što je njegov najgori pad od kraja oktobra 2020. godine, a evropske dionice (.STOXX) imale su najgori dan u 17 mjeseci.

Kompanije koje organiziraju pomorska krstarenja Carnival Corp (CCL.N), Royal Caribbean Cruises (RCL.N) i Norwegian Cruise Line potonuli su za više od 10 posto, dok su dionice United Airlinesa (UAL.O), Delta Air Linesa (DAL.N) i Americana Aviokompanije (AAL.O) su pale skoro isto toliko.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…