ZDRAVLJE

Novi lijekovi za Alzheimerovu bolest mogli bi više pomoći bijelcima nego AfroamerikancimaRevolucionarni tretmani za Alzheimerovu bolest koji djeluju tako što uklanjaju toksični protein beta amiloid iz mozga mogli bi više koristiti bijelcima nego crnim Amerikancima, čiju bolest mogu potaknuti drugi faktori, rekli su za Reuters vodeći stručnjaci za Alzheimerovu bolest.

Dva lijeka – Leqembi, iz partnerskih biotehnoloških firmi Eisai i Biogen, i eksperimentalni tretman koji je razvio Eli Lilly – Donanemab – prvi su koji nude stvarnu nadu da će usporiti smrtonosnu bolest za 6,5 miliona Amerikanaca koji žive s Alzheimerom. 

Iako stariji crni Amerikanci imaju dvostruko veću stopu demencije od bijelaca, oni su u većoj stopi isključeni iz kliničkih ispitivanja ovih lijekova, prema intervjuima s 10 istraživača, kao i sa četiri rukovodioca kompanija Eisai i Lilly.

Potencijalni dobrovoljci Afroamerikanci sa ranim simptomima bolesti nisu imali dovoljno amiloida u mozgu da bi se kvalificirali za ispitivanje, objasnili su istraživači, a prenosi Fena.

Hispanoamerikanci, koji imaju demenciju jedan i po puta češće od bijelaca, također su isključeni u nešto većoj stopi zbog niskog amiloida, iako problem nije bio toliko izražen kao kod crnaca, reklo je pet istraživača.

Sve veći dokazi o disparitetu oko amiloida, definirajuće karakteristike Alzheimerove bolesti, postavljaju pitanja među nekim naučnicima o tome ko će imati koristi od dva nova tretmana – prvog dokazano da usporava stopu kognitivnog pada, rekli su istraživači.

Govoreći o lijeku Leqembi, dr. Crystal Glover, socijalni psiholog i stručnjak za pravednost u istraživanju starenja koja vodi proces registriranja dobrovoljaca u kliničkim ispitivanjima Centra za istraživanje Rush Alzheimerove bolesti u Chicagu, upitala je: „Da li se ovo uopće može primjeniti na grupe koje su najugroženije? “

Procjenjuje se da oko 20% starijih Afroamerikanaca ima Alzheimerovu bolesti ili neki drugi tip demencije dvostruko više od bijelaca i 14% posto više od Hispanoamerikanaca.

Neki istraživači se pitaju da li Afroamerikanci imaju demenciju zbog drugih uzroka osim Alzheimerove bolesti ili se bolest manifestira drugačije u različitim populacijama koje imaju veću stopu hroničnih stanja.

Disparitet u beta-amiloidu doprinosi dokazima da neki zdravstveni pokazatelji možda neće djelovati isto u različitim populacijama kao kod bijelaca.

Leqembi će na tržištu biti po cijeni od 26.500 dolara godišnje nakon što je ovog mjeseca dobio puno odobrenje američkih regulatora.

Glasnogovornik američke Uprave za hranu i lijekove rekao je da je agencija svjesna potencijalnog isključenja nekih Afroamerikanaca iz novih tretmana zbog nedovoljnog nivoa amiloida.

Glasnogovornik je rekao da FDA ohrabruje kompanije da povećaju uključivanje različitih populacija u svoja ispitivanja koja su u toku.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top