Večeras i sutra posvuda osjetnije zahlađenje, a prolazno će biti i snijega u većem dijelu zemlje.

Prema zadnjem presjeku stanja na prognoznim modelima, konkretniji snijeg, preko 15 cm mogu očekivati krajevi sa nadmorskom visinom iznad 600 ili 700 m u centralnoj, istočnoj, jugoistočnoj Bosni te sjeveru i istoku Hercegovine. Najviše snijega na planinama istočne Hercegovine i jugoistočne Bosne gdje se očekuje blizu pola metra novog snijega.

Brdski dio zemlje, odnosno nadmorske visine od 400 do 600 mnv mogu očekivati većinom 5 do 15 cm, a manji snježni pokrivać, do 5 cm krajevi između 200 i 400 mnv uglavnom u Bosni.

U mjestima sa nadmorskom visinom ispod 150/200 m se ne očekuje snježni pokrivač i tu će padati uglavnom kiša ali lokalno uz jači intenzitet padavina nije isključena prolazno pojava susnježice pa nakratko i snijega. U nizinama Hercegovine samo kiša.

Zahlađenje uz susnježicu i snijeg će najprije zahvatiti sjeverozapad Bosne(Krajinu) večeras, a u noći i sutra u toku dana i veći dio ostatka zemlje. U poslijepodnevnim i večernjim satima sutrašnjeg dana posvuda prestanak padavina uz djelimično smanjenje oblaćnosti.

Sve u svemu, pred nama je jedna brzopotezna hladna fronta, koja je primjerenija kraju zime ili ranom proljeću. Važno je naglasiti, kako su zadnje prognoze naglo umanjile njenu jačinu, pa će dobar dio nizina ostat uskraćen nekog pomena vrijednog snijega.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…