Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera govorila je nakon sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o epidemiološkoj situaciji, ali i o uvođenju CTP potvrda, odnosno potvrde cijepljen, testiran, prebolio i da će upotreba CTP-a krenuti od 20. decembra.

Kako je istakla Bera, usvojene su predložene nove naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Takođe, navela je da se u Federaciji BiH bilježi visoka razina prenosa koronavirusa i porast broja hospitaliziranih u odnosu na prethodni period za sedam posto. Najveća razina prenosa je zabilježena u Sarajevskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu. Rekla je i da je dominantna delta varijanta ovoga virusa.

Istakla je da je nedovoljan obuhvat imunizacijom, odnosno 27 posto stanovnika je primilo prvu dozu, a svega 24 posto populacije primilo je obje doze vakcine protiv koronavirusa. I mjere koje su preporučene se nedosljedno poštuju, te je procijenjeno da treba donijeti i nove naredbe u smislu organizacije vakcinacije u prvom redu i u smislu donošenja određenih mjera.

Ono što želimo sada je da timovi za cijepljenje idu ka stanovništvu a ne stanovništvo prema cijepnim centrima. Naređeno je svim općinama da organiziraju cijepne centre i da organiziraju mobilne timove koji će ići prema stanovncima koji nisu u mogućnosti da dođu do cijepnog centra, i da idu u područja koja su udaljena od cijepnih centara. Takođe, da se za osobe koje imaju poteškoće sa sluhom ili vidom omogući komunikacija sa cijepnim timovima najmanje jednom tjedno u cijepnim centrima, i da se organizira cijepljenje na mjestima većeg okupljanja, jer su se pokazala kao dobra iskustva u tržnim centrima“, navela je Bera.

Bitna je stvar da je nakon konsultacija na sastanku odlučeno da se uvede CTP potvrda – cijepljen, testiran, prebolio. To je postala praksa i u drugim zemljama a imamo dovoljno cjepiva da možemo procijepljenost značajno povećati, tako da to ne treba biti zapreka za uvođenje ove potvrde“, kazala je.

Dodala je da su naložili kantonima da u narednom periodu osiguraju uvjete za te potvrde, te da sukladno ovim naredbama za provedbu cijepljenja povećaju broj punktova i omoguće veću dostupnost cijepljenja i da osiguraju što više punktova za testiranje. Takođe, upotreba ove potvrde bi krenula od 20.12.

Naglasila je da će se ove potvrde uvesti u prvom navratu za sve zaposlene u sektoru zdravstva, u sektoru socijalne zaštite i za sve zaposlene u javnoj upravi, bilo koje razine vlasti. Navela je i da postoje osobe koje se ne mogu cijepiti iz određenih zdravstvenih razloga, i takvim osobama će biti omogućeno da i bez takve potvrde uđu u i dođu na radno mjesto a testiranje na koronu će biti dužan platiti poslodavac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…