BIH

Novalić povodom 9. januara: Danas moramo biti budni više nego ikad i svjesni opasnosti koja prijetiRekao je da je “ovaj eminentni skup danas prilika da na to ponovo ukažu svima i pošalju poruku da nisu samo nijemi posmatrači”.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić obratio se na naučnom skupu “9. januar – Put u genocid”. Kazao je kako “neprijatelji Bosne i Hercegovine pokušavaju prekrojiti historiju BiH, odnosno ono što se ne može prekrojiti”.

Istakao je da se to ne može učiniti “pogotovo kojekakvim defileima i proslavama neustavnih praznika”.

“Šta slave danas u entitetu? Projekat nastao na temeljima genocida, masovnih zločina, grobnica, agresije? Mi jako dobro znamo šta su ciljevi farse koju u sklopu tog projekta gledamo 9. januara na ulicama drugog entiteta. Znamo da su to isti oni Karadžićevi strateški ciljevi iz 1992. koji su bili kamen temeljac genocida. I danas slave te ciljeve pred očima cijelog svijeta baš kao što je pred očima cijelog svijeta počinjen genocid u srcu Evrope i to sigurnoj zoni UN. Slave ono što je pravosnažnim presudama za genocid i sve druge zločine”, rekao je Novalić.

Rekao je da je “ovaj eminentni skup danas prilika da na to ponovo ukažu svima i pošalju poruku da nisu samo nijemi posmatrači”.

“Moramo nastaviti vršiti pritisak na međunarodnu zajednicu da i oni prestanu biti nijemi posmatrači i da se konačne zaustave poricatelji genocida, da se nepoštovanje najviših sudskih odluka počne sankcionirati. Mi danas moramo biti budni više nego ikada i biti svjesni opasnosti koja nam prijeti i koja se nadvila nad nas. Preživjele žrtve to znaju najbolje i žele više nego iko graditi budućnost u svojoj nezavisnoj domovini u kojoj se nikome ne može prijetiti referendumima na svojoj imovini i živjeti u miru. Zaslužuju pravdu. Istina i pravda su naši temelji na kojima ćemo se nastaviti zalagati za prosperitet svih naših građana iz cijele BiH”, poručio je Novalić.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top