Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj projekat treba da bude predmet međudržavnog ugovora Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije, izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Drina je granična rijeka koja podliježe međunarodnim sporazumima. Ko se malo razume u unutrašnji Ustav BiH zna da zna da ova rijeka uglavnom prilpada Republici Srpskoj, i to niko ne spori. Međutim, mi se u jednom ne razumemo, da izgradnja oce granične hidroelektrane podrazumijeva međunarodni ugovor dva međunarodno priznata entitetaa, a to su Republika Srbija i BiH u cjelini – rekao je Novalić u intervjuu današnjoj Politici.

Dodao je da elektroprivreda BiH može da učestvuje u izgradnji svih sedam hidroelektrana koliko može da ih bude na Drini, ali pod tim uslovom.

Novalić je ocijenio da je auto-put Beograd-Sarajevo veoma dobar projekat, jer BiH ima dosta loše saobraćajne veze sa okolnim državama.

– Iskreno smo željlni komunikacije, jer vjerujemo da će, ako ljudi više komuniciraju, situacija po prirodi biti bolja. I zato je za nas veoma dobra ta inicijativa Turske, Srbije i BiH. Veoma dobar projekat i srećan sam što se dešava, a kojom dinamikom vidjećemo – rekao je premijer Federacije BiH.

Ocijenio je da je imao odličnu saradnju sa Vladom RS na ekonomskim pitanjima i usaglašavanju zakonodavstva u toj oblasti u dva entiteta, ali da je komunikacija u posljednje vrijeme opala zbog političkih pitanja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…

Komšić: “Moja generacija se borila za BiH ali nismo napravili zemlju onakvom kakva treba bit”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, večeras je prisustvovao svečanosti organiziranoj u Stuttgartu…