Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi će u srijedu doći u Bosnu i Hercegovinu gdje će se sastati sa bh. političkim zvaničnicima i liderima.

Varhelyi će biti u dvodnevnoj posjeti prilikom koje će se prvo sastati sa članovima Predsjedništva BiH, zatim sa delegacijom Vijeća ministara.

Na kraju, susret će se i sa predsjednicima političkih stranaka u BiH kako bi razgovarali o aktuelnim problemima i krizi u državi.

Varhelyi nije jedini evropski zvaničnik koji posjećuje BiH u prethodnih mjesec. Otkako traje blokada odlučivanja u državnim institucijama mnogi američki i evropski zvaničnici su posjetili BiH. Poslali su razne poruke – od onih uobičajenih poput poziva na dijalog do nešto oštrijih kao što je poziv na sankcionisanje zvaničnika iz RS-a.

Nakon sjednice Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove koja je održana prošle sedmice, a u vezi sa situacijom u BiH, Varhelyi je kazao da lideri u našoj državi moraju podržati rad državnih institucija, a ne blokirati ga.

On je naveo da umjesto opstrukcija, svi treba da porade na reformama koje bi BiH dovela do vrata EU, a da će EU zauzvrat pomoći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…