ZDRAVLJE

NJEŽNA ZA ZGLOBOVE, IZAZOVNA ZA SRCE I PLUĆA: OVO JE NAJBOLJA VJEŽBA ZA 60-GODIŠNJAKEKad bi se dugovječnost mogla kupiti, sigurno bi bila jedan od najtraženijih artikala na tržištu.

Dug, zdrav život cilj je kojem teže mnogi pojedinci. Postoji hrana koja pomaže u borbi protiv starenja, kreme protiv bora, kao i dodaci prehrani koji promiču dugovječnost, ali prava istina je da je tjelesna aktivnost jedna od najboljih stvari koje možete učiniti kako biste ostali mladi.

Starenje donosi niz promjena. Prema klinici Mayo, s godinama se smanjuje gustoća kostiju, što ih čini slabijima. Arterije i žile mogu se ukrutiti, što srcu otežava pumpanje krvi. Mišići također mogu gubiti snagu koju su nekoć imali, a godine se odražavaju i na fleksibilnost i izdržljivost. Ne očajavajte, postoje stvari koje možete poduzeti već danas kako biste sačuvali mladost ili barem usporili starenje.

Koji je najbolji trening za 60-godišnjake?

Lična trenerica Carla Baccio najboljim režimom za starije od 60 godina smatra 30-minutno plivanje, pet dana u sedmici.

Ako vam plivanje nije dostupno ili ga ne volite, Baccio savjetuje intenzivno odnosno brzo hodanje 10 do 15 minuta, dva puta dnevno.

Baccio sve svoje klijente, bez obzira na njihove godine, potiče da vježbaju jedan sat najmanje četiri dana u sedmici. To osigurava da pojedinac izvuče maksimum iz svojih treninga. Trening bi trebao sadržavati 5 do 10 minuta istezanja, 20 minuta kardio vježbi, 30 minuta vježbi snage za cijelo tijelo i 5 do 10 minuta završnog istezanja ili meditacije.

Uz bavljenje tjelesnom aktivnošću, preporuka liječnika je unos odgovarajućih količina kalcija i vitamina D, zdrava prehrana, dovoljno čvrstog sna te držanje podalje od stresa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top