Njemački ministar zdravlja Karl Lauterbach odbacio je danas mogućnost uvođenja lockdowna prije Božića, ali je upozorio da peti talas pandemije koronavirusa više ne može da se zaustavi i podržao obaveznu vakcinaciju kao jedini način da se zaustavi pandemija.

“Ovdje neće biti zatvaranja prije Božića. Prešli smo kritičan broj infekcija omikron sojem koronavirusa”, rekao je ministar Lauterbach za ARD, dodajući da se ovaj talas pandemije korona virusa više ne može u potpunosti zaistaviti, prenosi agencija Reuters.

Vladin naučni savjetodavni panel saopćio je danas da je neophodno dodatno ograničiti kontakt među ljudima, a dosadašnji podaci pokazuju da sama buster doza vakcine ne bi bila dovoljna da se obuzda širenje virusa.

“Vjerujem da ovo možemo pobijediti obaveznom vakcinacijom. To je moje jasno uvjerenje”, poručio je Lauterbach, prenosi Tanjug.

Prema posljednjim vladinim podacima, gotovo 70 posto njemačkog stanovništva je u potpunosti vakcinisano protiv koronavirusa. Njemačka je registrovala novih 29.348 slučajeva korona virusa i 180 smrtnih ishoda, prema podacima Instituta za zarazne bolesti Robert Koch.

Broj novih dnevnih slučajeva znatno je porastao u oktobru i novembru, ali polako opada od početka mjeseca, navodi Reuters.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…