Kolumnista njemačkog lista Zeit Ulrich Ladurner je u tekstu “Ucjene na Balkanu”, posvećenom stanju u Bosni i Hercegovini, istakao da bi prijenos pojedinih nadležnosti državne vlasti na Republiku Srpsku značio kraj Bosne i Hercegovine.

Ukazao je na to da 26 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini postoje upozorenja o novom ratu. Napomenuo je da je visoki predstavnik Christian Schmidt u posljednjem izvještaju Ujedinjenim nacijama ukazao na to da je “Bosna i Hercegovina suočena s najozbiljnijom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom periodu”.

Ladurner je postavio sljedeće pitanje: koliko treba biti zabrinut zbog moguće eskalacije nasilja? Odgovarajući na ovo pitanje podsjetio je da je povod za Shmidtov izvještaj bio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Predstavio ga je kao politički utjecajnog čovjeka u Republici Srpskoj, koji je “sredinom oktobra zaprijetio odvajanjem Republike Srpske od Bosne i Hercegovine”.

Izdvojio je Dodikovu najavu da će se formirati entitetska vojska, obavještajna agencija i uprava za indirektno oporezivanje. Za autora teksta to bi značio kraj Bosne i Hercegovine.

“To bi bio kraj države Bosne i Hercegovine. I treba strahovati da se ovaj kraj ne bi desio bez nasilja”, upozorio je.

“Ucjenjivačka moć Republike Srpske je znatna”

Također je napomenuo da Dodiku nije prvi put da, kako je naveo, prijeti ovakvim potezima. Ocijenio je da je ranije time iznudio ustupke od Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

“To može djelovati bizarno, jer Republika Srpska ima 1,2 miliona stanovnika. Ekonomski je malo značajna i vrlo je zadužena”, potcrtao je Ladurner.

No, kako je napisao, ucjenjivačka moć ovog entiteta je znatna, jer je Bosna i Hercegovina nepomirena dvije i po decenije od završetka rata. Entitete je okarakterisao kao poluautonomne dijelove države. Kao planove za Bosnu i Hercegovinu je istakao pacifikaciju, demokratizaciju i evropeizaciju. Smatra da nikada više nije udaljenija od toga.

Za autora ovog teksta za to nisu zaslužni samo nacionalistički političari poput Dodika.

“Za to je odgovorna i Evropska unija. Ona je uveliko izgubila interes za balkansku državu i danas očigledno nema ni političke volje, ni koherentne strategije da vodi ozbiljnu i obećavajuću politiku. EU i SAD imali su priliku da Dodika pozicioniraju tamo gdje pripada. Ali, to se nije desilo. Pustili su ga da igra igru koja mu je dozvoljena”, poručio je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…