ZDRAVLJE

Njemački ljekari planiraju srce iz GMO svinje presaditi čovjeku: "U završnoj smo fazi…"Njemački kardiohirurzi smatraju da će za najviše dvije godine uspjeti presaditi modificirano svinjsko srce čovjeku i očekuju da će ishod biti bolji od onoga postignutog nakon prve takve transplantacije u svijetu, koju su obavili američki ljekari. 

“U završnoj smo fazi”, rekao je kardiohirurg Bruno Reichart, član istraživačke grupe u Sveučilišnoj bolnici Grosshadern u Münchenu. “Još nam jedna važna komponenta nedostaje i radimo na tome.”

Za presađivanje će poslužiti manje svinje pasmine Auckland s Novog Zelanda koje su genetski modificirane, kazao je Reichart. Životinje moraju biti teške između 70 i 90 kilograma jer bi u suprotnom njihovo srce za ljude bilo preveliko, prenosi Hina. 

Nakon procesa modificiranja srca će se najprije ispitati na babunima, kaže 80-godišnji Reichart, koji se ovim poslom bavi već desetljećima. 

Majmuni bi sa svinjskim srcem trebali preživjeti godinu prije nego što se krene s ispitivanjima na čovjeku. 

Presađivanje organa s jedne vrste na drugu, proces zvan ksenotransplantacija, napredovalo je velikim koracima prošle godine kad su hirurzi u Marylandu prvi put čovjeku presadili srce svinje. 

To što je pacijent preživio dva mjeseca, uzimajući u obzir sve njegove komorbiditete, dobar je rezultat, kaže Reichart. 

Tim s Medicinskog sveučilišta u Marylandu u januaru prošle godine transplantirao je srce svinje s deset modifikacija smrtno bolesnome čovjeku.

Nakon decenije ksenotransplantacijskih istraživanja, stručnjaci su uvjereni da bi srca svinja mogla biti održiva opcija za bolesnike kojima treba novo srce. 

Reichart, kardiohirurzi Christian Hagl i Paolo Brenner te veterinar Eckhard Wolf među vodećim su svjetskim stručnjacima u istraživanju ksenotransplantacija.

Ta je hrupa stručnjaka u Münchenu prije sedam godina započela uspješne eksperimente s babunima koji su preživjeli i do pola godine nakon transplantacija svinjskog srca. 

“Moja je namjera da rezultat operacije bude uspješniji od onog lanjskog iz Marylanda”, rekao Reichart. 

Zbog svojih godina, on više ne operiše, no kaže da bi “želio biti u dvorani kada operacija uspije”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top