Ljekari u Južnoj Africi izvijestili su da novi soj omicron uzrokuje blage simptome – poput glavobolje i umora – i da zasad nije doveo do niti jedne hospitalizacije ili smrti.

Njemački zdravstveni stručnjak, profesor Karl Lauterbach, klinički epidemiolog i kandidat za budućeg njemačkog ministra zdravstva, rekao je da ovaj rani izvještaj znači da bi omicron mogao biti pravi ‘božićni dar’ koji će možda čak i ubrzati kraj pandemije.

Sugerirao je da ogroman broj mutacija – čak 32 na proteinu šiljaka – može značiti da će zaraza biti puno manje smrtonosna, u skladu s načinom na koji se razvija većina drugih respiratornih virusa. 

S njim se slaže i profesor Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti na Univerzitetu East Anglia, koji smatra kako bi se Lauterbachova teorija ‘mogla pokazati istinitom’, no ističe da i jako mutirana varijanta nije potpuno neprepoznatljiva za imunološki sistem preboljelih ili cijepljenih što je također pozitivan znak, prenosi Jutarnji.hr

Naučnici već dugo upozoravaju da je malo vjerovatno da će koronavirus ikada biti iskorijenjen, već će prijeći u blaži virus sličan prehladi, piše Daily Mail.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da im je potrebno najmanje dvije sedmice kako bi se utvrdilo kakav će učinak imati varijanta omicron, a toliko je potrebno i za potvrdu je li ovaj mutirani soj zaista puno zarazniji od delte, odnosno je li otporan na cjepiva.

Nova varijanta prvi je put otkrivena prošle sedmice, a većina slučajeva koncentrirana je u Južnoj Africi, gdje je broj dnevnih infekcija u subotu skočio na 6.048, što je 20-struko povećanje u odnosu na 306 pozitivnih testova registriranih dvije sedmice ranije. No smrtni slučajevi su do sada ostali na istom nivou, a u subotu ih je zabilježeno 20.

Ljekari su rekli da su simptomi među pacijentima blagi i uključuju ekstremni umor, bolove u mišićima i glavobolju, bolno grlo i suhi kašalj. Međutim, prvi slučajevi omicrona dosad su pronađeni kod mlađih ljudi.

“Ono što vidimo u Južnoj Africi izuzetno je blago. Zaraženi su se dobro oporavili kod kuće i ozdravili su u roku od dva do tri dana”, rekla je za BBC dr. Angelique Coetzee, predsjednica Južnoafričkog liječničkog udruženja i prva osoba koja je uočila novu varijantu kod pacijenta.

Lauterbach je i na svom Twitteru objavio kako bi omicron kao manje teška verzija virusa bio stvarno ‘rani božićni dar’, no i on upozorava na činjenicu da je samo šest posto stanovnika Južne Afrike starije od 65 godina.

U Njemačkoj je, pak, situacija suprotna.

Profesor Hunter kaže da su izvještaji o manje teškim oboljenjima zasad još anegdotalni i u njih se ne može previše pouzdati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…