Narudžbe njemačkih fabrika naglo su pale u oktobru, potaknute znatno manjom potražnjom iz zemalja izvan europodručja, prema službenim statistikama objavljenim u ponedjeljak.

Ministarstvo privrede saopćilo je da su narudžbe pale za 6,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je drugi veliki pad u tri mjeseca. Narudžbe su pale za 8,8 posto u augustu i porasle za 1,8 postou septembru.

Narudžbe u njemačkoj industriji važan su pokazatelj njemačke privrede, najveće u Europi. Posljednje brojke dolaze u trenutku kada je poslovno povjerenje opterećeno stalnim uskim grlima u lancu opskrbe i ponovnom pojavom zaraze koronavirusom, navodi Associated Press.

Potražnja za investicijskim dobrima poput fabričkih mašina u oktobru je pala za 10,7 posto, saopćilo je Ministarstvo privrede. Ukupni učinak smanjen je zbog 18,1 posto pada narudžbi iz zemalja izvan eurozone i 3,2 posto pada narudžbi njemačkih partnera u eurozoni. Domaća potražnja porasla je za 3,4 posto.

Ministarstvo je objavilo da su ukupne narudžbe bile 1posto manje nego godinu dana ranije. Upozoreno je, međutim, da je indeks trenutno promjenjiv i da se nedavni razvoj događaja “ne treba previše analizirati”. Ministarstvo je također saopćilo da bi narudžbe bile manje za samo 1,8 posto da su velike narudžbe isključene.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…